Πολιτική>Εξωτερική πολιτική

Επίσκεψη Βενιζέλου στην Τουρκία, ενώ μέσω έντασης

Στην Τουρκία για συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου θα βρεθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σκοπός της επίσκεψής του σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, είναι να προετοιμαστεί η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα, αλλά και να συζητηθούν θέματα που άπτονται των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά.

Η επίσκεψη Βενιζέλου λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερη τεταμένη, ιδίως λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Βενιζέλος έχει ξεκαθαρίσει στο περιθώριο του πρόσφατου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Τουρκία λαμβάνει τα μηνύματα και αντιλαμβάνεται ότι εάν η φιλοδοξία της είναι η ευρωπαϊκή προοπτική και ένας περιφερειακός ρόλος, ο οποίος γίνεται δεκτός μέσα στο σύστημα της διεθνούς νομιμότητας, δεν μπορεί να ξεκινά από την προσβολή του Δεθνούς Δικαίου.