Πολιτική>Εσωτερική πολιτική

Σύνταγμα με απευθείας εκλογή ΠτΔ και χωρίς βουλευτική ασυλία

Οι προτάσεις της Επιτροπής Διαλόγου - Τι εισηγείται για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Ένα σχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την υπογραφή νομικών και πολιτικών επιστημόνων (μεταξύ αυτών οι καθηγητές Γιώργος Κατρούγκαλος, Χριστόφορος Βερναρδάκης και Κώστας Χρυσόγονος), το οποίο απηχεί τις προτάσεις της κυβέρνησης, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το σχέδιο αυτό κινείται σε πέντε άξονες, που είναι οι εξής:

1ος άξονας: Μία νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος

2ος άξονας: Διακριτότητα Κράτους-Εκκλησίας

3ος άξονας: Καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας

4ος άξονας: Ισχυροποίηση του κράτους δικαίου

5ος άξονας: Θωράκιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών

Ως προς τον πρώτο άξονα, οι σημαντικότερες προτεινόμενες αλλαγές είναι οι εξής:

Προτείνεται επίσης η ριζική αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων, ώστε το Κράτος να μη χρηματοδοτεί τα κόμματα, αλλά να αποζημιώνει μέρος των πραγματοποιημένων και αποδεδειγμένων δαπανών στις οποίες έχουν προβεί. Η κρατική αποζημίωση λαμβάνει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, για λόγους ισότητας στον πολιτικό ανταγωνισμό: τα μικρότερα κόμματα αποζημιώνονται με μεγαλύτερο συντελεστή από ό,τι τα μεγαλύτερα).

Προτείνεται ακόμα η διευκόλυνση σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας με νέα πρόβλεψη για την ψήφο εμπιστοσύνης (αρκούν 120 ψήφοι, εφόσον απέχουν από την ψηφοφορία περισσότεροι από 61 βουλευτές).

Ως προς τη διακριτότητα Κράτους-Εκκλησίας προτείνονται τα εξής:

Άλλες ρυθμίσεις που προβλέπει το σχέδιο είναι οι εξής: