Πολιτική>Εσωτερική πολιτική

Πώς σκέφτεται ο Κατρούγκαλος να παρακάμψει το Μνημόνιο

Κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε τον τρόπο που θα προσπαθήσει να παρακάμψει το Μνημόνιο, τουλάχιστον όσον αφορά στους τομείς αρμοδιότητας του και ειδικά το χρονίζον πρόβλημα του ασφαλιστικού.

Όπως δήλωσε αμέσως αφότου ανέλαβε την ηγεσία του Εργασίας: " Μεγαλύτερη πρόκληση είναι το ασφαλιστικό. Δεν ήταν υγιές ούτε πριν το 2010. Αν εμείς προτείνουμε μία εθνική μεταρρύθμιση δεν θα χρειάζεται να ακολουθήσουμε το μνημόνιο". Πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι "να προστατεύσουμε τις κατώτερες συντάξεις και ο ν. Λοβέρδος – Κουτρουμάνη θα μειώσει τις συντάξεις χωρίς να καταστήσει βιώσιμο το ασφαλιστικό. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και γι’ αυτό χρειαζόμαστε όλους τους Έλληνες".

Ανακοινώνοντας τον "οδικό χάρτη" των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει το υπουργείο του έθεσε ως πρώτες προτεραιότητες "εργασιακό και ασφαλιστικά".

"Αποδείξαμε το 7μηνο ότι είμαστε δύναμη αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία. Τώρα είναι καιρός να αποδείξουμε ότι είμαστε δύναμη μεταρρυθμίσεων. Επειδή στην Ελλάδα έχουν αποδιαρθρθωθεί όλες οι εργασιακές σχέσεις, βασικό μας μέλημα είναι η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά και η αντιμετώπιση της τερατώδους ανεργίας" είπε.

Ο υφυπουργός, αρμόδιος για τον τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, είπε: "Στο μυαλό μας δεν είναι οι μειώσεις, αλλά ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που να είναι και κοινωνική και ασφάλιση, γιατί το τώρα έχει το όνομα και όχι τη χώρα".