Πολιτική>Εσωτερική πολιτική

Σε διάλογο σήμερα η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου επί του νομοσχεδίου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, υπό τον αρμόδιο υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη. Η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου αναμένεται στη Βουλή μέχρι τα τέλη του μήνα (Απρίλιος). Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει πάντως την πολυσυζητημένη ρύθμιση για αύξηση του κατώτατου μισθού, μέτρο το οποίο θα περιλαμβάνεται σε άλλο νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας.

Το νομοσχέδιο που τίθεται σε κοινωνικό διάλογο περιλαμβάνει την ακύρωση μιας δέσμης μνημονιακών διατάξεων, μεταξύ των οποίων η αναστολή των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων. Με το ίδιο νομοσχέδιο παναφέρεται πλήρως και ο θεσμός της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας, όπου μπορεί να προσφύγει ένα από τα δύο μέρη.

Στα άρθρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται επίσης: τα είδη των συλλογικών Συμβάσεων και αρμοδιότητα σύναψής τους, το περιεχόμενο της συλλογικής σύμβασης που αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, περιγράφονται και οι κανονιστικοί όροι και ο χρόνος ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ειδική νομοθετική πρόβλεψη υπάρχει για τη "Συμφιλιωτική Διαδικασία" στην περίπτωση που έχει προκληθεί διένεξη με αφορμή τη σχέση εργασίας είτε από την πλευρά συνδικαλιστικής οργάνωσης ή την εργοδοτική πλευρά. Επιπλέον, στα τελευταία επτά άρθρα (14 - 21) περιγράφεται η επαναφορά του καθεστώτος Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Αναλυτικά, με το νομοσχέδιο: 

Για τη Μεσολάβηση και Διαιτησία (ΟΜΕΔ)