Πολιτική>Εσωτερική πολιτική

Στουρνάρας : Γιατί είναι ανάγκη να πάρουμε τη δόση

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα λάβει τα 31,5 δισ. ευρώ επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή, παραθέτοντας τους βασικούς λόγους, για τους οποίους είναι απαραίτητη η εκταμίευση της δόσης. Αυτοί είναι :

“να καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (δηλαδή να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις),
να καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή να μπορούμε να πληρώσουμε τις εισαγωγές φαρμάκων, καυσίμων, τροφίμων κλπ.),
να ανακεφαλαιοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα προκειμένου αυτό να επιβιώσει, να δημιουργήσει εκ νέου κλίμα εμπιστοσύνης στους καταθέτες και να αρχίσει να χορηγεί δάνεια στην οικονομία, και
να πληρώσουμε τα τοκοχρεολύσια των δανείων που έχουμε λάβει”.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, που μίλησε μετά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε μονόδρομο το μνημόνιο, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν παρουσίασε καμία ρεαλιστική αντιπρόταση, καθώς “οι εναλλακτικές προτάσεις, που διατυπώθηκαν, προτείνουν ένα ταξίδι στο άγνωστο. Στην ουσία, πολλές από τις προτάσεις αυτές οδηγούν σε άτακτη χρεοκοπία”.

Επιπλέον, απέρριψε τη λύση της μονομερούς διαγραφής χρέους, λέγοντας ότι, σε αυτή την περίπτωση, “η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών της στοιχείων στο εξωτερικό, όπως έγινε πρόσφατα με την Αργεντινή με ένα εμπορικό πλοίο σε λιμάνι της Αφρικής”.

Με έμμεσες, αλλά ταυτόχρονα ξεκάθαρες αναφορές προς μέρος της αντιπολίτευσης, ο κύριος Στουρνάρας δήλωσε ότι “τυπώνοντας δραχμές, πολλοί νομίζουν ότι λύνεται το πρόβλημα. Αυταπατώνται. Δεν μπορείς να πληρώσεις με δραχμές τις εισαγωγές βασικών αγαθών, είτε αυτά είναι φάρμακα, είτε καύσιμα, είτε τρόφιμα. Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι η εκτύπωση δραχμής θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, σε δραματική υποτίμηση, σε χάος”.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα μπορεί να καταργήσει το Μνημόνιο και να πάρει τη δόση και επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και με το παραπάνω.

Απευθυνόμενος στους πολίτες, επιχείρησε να διαβεβαιώσει “με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι η δόση θα εκταμιευτεί άμεσα και το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας θα συνεχιστεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας”.