Πολιτική

Καμίνης : Κεντρική πολιτική σκηνή για μένα είναι ο δήμος της Αθήνας

Για τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% μέσα στην πενταετία δεσμεύεται ο απερχόμενος δήμαρχος της Αθήνας - και ξανά υποψήφιος -, Γιώργος Καμίνης, καθώς - όπως υποστηρίζει - είναι μέτρο, που αντέχουν πλέον τα οικονομικά του δήμου. Με συνέντευξή του στο news.gr, ο κύριος Καμίνης αναλύει το σχεδιασμό του για την περαιτέρω τουριστική προβολή της πρωτεύουσας, καταθέτει την άποψή του για την κατασκευή τζαμιού, απαντά στις επικρίσεις για απλή διαχείριση και όχι έργο στη μέχρι σήμερα θητεία του και ξεκαθαρίζει ότι κεντρική πολιτική σκηνή για τον ίδιο είναι ο δήμος της Αθήνας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Υποστηρίζετε ότι στη θητεία σας νοικοκυρέψατε τα οικονομικά του Δήμου. Οι αντίπαλοί σας λένε πως απλά κάνατε περικοπές και απλή διαχείριση, χωρίς έργα και στίγμα στην πόλη. Τελικά, ο απολογισμός σας περιλαμβάνει κάτι παραπάνω από τη μείωση του κόστους λειτουργίας;

Όταν κάποιοι λένε «δείξτε μου ένα έργο του Καμίνη», μερικές φορές μπαίνω στον πειρασμό να αρχίσω κι εγώ να τα παραθέτω, αν και η μομφή, που υποτίθεται ότι μου αποδίδουν, αποτυπώνει την πλήρη άγνοιά τους για την κατάσταση της Αθήνας και τη συνθετότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Θα σας ρωτήσω λοιπόν κι εγώ: το ότι αναστρέψαμε την πορεία του δήμου από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα δεν είναι έργο; Ότι πετύχαμε χρηματοδότηση 120 εκ. από την ευρωπαϊκή επιτροπή δεν είναι έργο; Ότι δημιουργήσαμε τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών, που στηρίζει 4.000 οικογένειες, δεν είναι έργο; Ότι πλέον κάθε δημοτικό διαμέρισμα έχει αποκτήσει το δικό του Σημείο Εξυπηρέτησης του Δημότη, αλήθεια τι είναι; Το ότι ξαναδώσαμε ζωή στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, που επί 7 χρόνια τελούσε υπό κατάληψη, δεν είναι έργο; Το γεγονός ότι το 2015 η «Βίλλα Αμαλίας» θα λειτουργήσει ως σχολείο. Ούτε αυτό είναι έργο; Οι 10 υπόγειοι συμπιεστές απορριμμάτων που λειτουργούν και οι άλλοι 10 που θα λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι έργο; Και άλλα πολλά θα μπορούσα να σας πω, όπως η Κοινωνική Πολυκατοικία, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη, το μουσείο «Μαρίας Κάλλας», ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που λειτουργεί στην Τεχνόπολη ή το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας. Θεωρώ όμως ότι όλη αυτή είναι μία πολύ άχαρη συζήτηση, διότι την προκαλούν όσοι έχουν μείνει στην εποχή των αποσπασματικών έργων, της κορδέλας και των έργων βιτρίνας, ενώ η Αθήνα απαιτεί συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων. Απτό δείγμα της προγραμματικής ένδειας που χαρακτηρίζει τους αντιπάλους μας σε αυτή τη μάχη.  
 
Η φετινή σαιζόν βρίσκει την Αθήνα με σημαντική αύξηση των εισερχόμενων τουριστών. Υπάρχουν πράγματα, που μπορούν να γίνουν στην πόλη, στα συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα, ώστε να συνεχιστεί η αυξητική πορεία;
 

Όπως γνωρίζετε, ο δήμος της Αθήνας έχει τη δική της αιχμή του δόρατος για τον τουρισμό, την Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, μέσω της οποίας υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο, ώστε η Αθήνα να καταστεί αποκλειστικός προορισμός για τον επισκέπτη και τον τουρίστα. Να αυξήσουμε δηλαδή, δίνοντάς του κίνητρα, την παραμονή του στην Αθήνα. Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων κατά περίπου 30% είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα. Προ ενός μηνός καλέσαμε στην Αθήνα 80 τουριστικούς παράγοντες από το εξωτερικό και τους φέραμε σε επαφή με ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην τουριστική αγορά. Μεταξύ τους έγιναν 2.000 συναντήσεις. Τον Οκτώβριο ο δήμος της Αθήνας φέρνει στην Αθήνα 1.000 ταξιδιωτικούς bloggers και συγγραφείς, που επί μία εβδομάδα θα στέλνουν το μήνυμα κάθε γωνιάς της πόλης σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά σε απόλυτα αρμονική συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού. Γιατί κάποτε πρέπει να μάθουμε, σε αυτή τη χώρα, και να συνεργαζόμαστε. Παράλληλα, δημιουργούμε νέα κίνητρα, ώστε να επισκεφθεί κάποιος την Αθήνα. Από το 2015 το μουσείο της «Μαρίας Κάλλας» στη Μητροπόλεως, θα είναι ένα από αυτά. Οργανώσαμε επιχειρηματικές αποστολές στο Πεκίνο και πραγματοποίησα επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο και συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Αθήνα.

Τζαμί: Γιατί απορρίπτετε το δημοψήφισμα, που προτείνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος;

Ο θεσμός του τοπικού δημοψηφίσματος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και κοινωνική κατάκτηση, για να γίνεται σημαία ευκαιρίας για κάποιους που δεν έχουν θέσεις. Θέλω να πω ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος κρύβεται πίσω από το δημοψήφισμα, όταν δεν θέλει να πει την άποψή του ή όταν δεν έχει θέση για κάποιο ζήτημα. Σας θυμίζω ότι εκτός από το τζαμί, ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει ζητήσει δημοψήφισμα ακόμη και για την αναμόρφωση της Πανεπιστημίου, αδιαφορώντας ότι με τις επιπόλαιες δηλώσεις του, μπορεί να δυναμιτίσει ένα μεγάλο έργο για την Αθήνα. Χρειάζεται λοιπόν σοβαρότητα. Η συζήτηση για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους είναι προσχηματική και υποκριτική. Πρώτον το τέμενος δεν το κατασκευάζει ο δήμος αλλά η κυβέρνηση, η οποία είναι εκείνη που έχει αποφασίσει ότι θα γίνει στο Βοτανικό, κάτι που υπερασπιζόταν ο κ. Σπηλιωτόπουλος όσο ήταν υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δεύτερον, όλοι αυτοί που θέλουν να ενσπείρουν το φόβο στους πολίτες και κόπτονται για την ασφάλεια, φέρονται να αγνοούν ότι σήμερα περίπου 200 άτυποι λατρευτικοί χώροι λειτουργούν ως τζαμιά σε όλο το λεκανοπέδιο και περίπου 120 στο κέντρο της Αθήνας. Ας πούμε λοιπόν την αλήθεια, ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει κάπου με αξιοπρέπεια να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, όπως σε όλες τις σύγχρονες πόλεις, και ας πάψουμε να ψαρεύουμε στα βρώμικα νερά του φασισμού και της μισαλλοδοξίας.  

Δημοτικά τέλη : Τελικά προτείνετε μείωσή τους, ή κρυφή αύξηση - όπως σας κατηγορεί ο κ. Σακελλαρίδης;

Κύριε Νώτη, είμαστε ξεκάθαροι: Θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη, μέσα στην πενταετία, κατά 20%. Το αντέχουν τα οικονομικά του δήμου και έρχεται ως συνέχεια της συνετής στάσης που τηρήσαμε στο ύψος των τελών, τα τριάμιση χρόνια που πέρασαν.

Σε περίπτωση επανεκλογής σας θα εξαντλήσετε τη θητεία σας, ή θα χρησιμοποιήσετε κι εσείς τη συγκεκριμένη θέση ως εφαλτήριο για πολιτική καριέρα, μετά και από την κίνηση των 5;
 
Κεντρική πολιτική σκηνή, όπως την ονομάζουν κάποιοι, για εμένα είναι ο δήμος της Αθήνας. Αν σηκωθεί και πάλι η Αθήνα ψηλά, θα σηκωθεί όλη η χώρα.