Κόσμος

Προς ενιαία εθνική γραμμή για το όνομα η ΠΓΔΜ

Αισιόδοξος μετά την πολύωρη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός Ζάεφ

Μετά από πολύωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που διήρκεσε πάνω από 6 ώρες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ενιαία εθνική γραμμή στη χώρα του για το θέμα της ονομασίας.

Στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Ζάεφ, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Ζάεφ παρουσίασε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τις προτάσεις που κατέθεσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, αλλά και στα όσα διημείφθησαν κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την αισιοδοξία του και δήλωσε ότι είναι πιθανή η υιοθέτηση ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα.

«Ενημέρωσα τους μετέχοντες στη σύσκεψη ότι αυτή η διαδικασία θα είναι πολύ υπεύθυνη και αποφασιστική. Στόχος μας να διασφαλίσουμε την πρόοδο και την προστασία των εθνικών συμφερόντων», είπε

Τόνισε πάντως πως η εξεύρεση λύσης είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της χώρας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά και την ΕΕ ενώ είπε πως η κοινή εθνική γραμμή, με τη συμφωνία της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης αλλά και του προέδρου της χώρας, είναι αναγκαία για την εξεύρεση λύσης. «Απαιτείται πολιτική θέληση και κουράγιο από την πλευρά μας, αλλά η λύση είναι πιθανή αν υπάρχει τέτοια πολιτική θέληση και από την ελληνική πλευρά», σημείωσε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων.

«Γι' αυτό είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και θάρρος από την πλευρά μας, όμως η λύση είναι δυνατή εφόσον υπάρχει αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την ελληνική πλευρά. Η (ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική) ολοκλήρωση, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, είναι σημαντικά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Το χρωστάμε αυτό στους πολίτες. Γι' αυτό εμείς, ως κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό, όπως και με τους πολιτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας», σημείωσε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες συναντήσεις, «όπου θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη λύση, υπογραμμίζω, τη λύση και όχι την αναβολή».

Από την πλευρά του, ο  πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνισε ότι η χώρα θα υιοθετήσει μία θέση που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας. «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις και τις θέσεις των δύο πλευρών», συμπλήρωσε.

«Περιμένουμε τώρα τα επόμενα βήματα αυτής της διαδικασίας, της οποίας θέλουμε να είμαστε μέρος» ήταν η δήλωση του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού VMRO-DPMNE και επεσήμανε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος του VMRO είχε αποκλείσει οποιαδήποτε πρόταση άλλη από το να λέγεται η χώρα «Μακεδονία».

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI. «Εκτιμώ τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης. Είναι η αρχή της διαδικασίας, είναι σημαντικό η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, για την ειρήνη και τη σταθερότητα», δήλωσε.