Πολιτική

Μέχρι και αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ψάχνουν οι Τούρκοι για να αποδείξουν ό,τι τα νησιά του Αιγαίου δεν είναι ελληνικά

Yeni Safak: Η Ελλάδα έχει αποζημιώσει οικογένεια που ισχυρίστηκε ότι είχε ακίνητο από τον παππού της στη Θεσσαλονίκη

Με κτηματολογικά αρχεία που χρονολογούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και αφορούν το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου επιχειρεί η Τουρκία να αποδείξει ότι της ανήκουν.

Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, υπάρχουν έγγραφα στα οθωμανικά αρχεία που αφορούν το καθεστώς ιδιοκτησίας των ελληνικών νησιών και συμπεριλαμβάνονται σε 324 βιβλία, που αφορούν τα έτη 1847 και 1912. Στα βιβλία υπάρχουν πληροφορίες για την επαρχία, το χωριό, τη γειτονιά, το μέγεθος, την ημερομηνία κτήσης, το όνομα του ιδιοκτήτη κ.α. κάθε ακινήτου.

«Τα αρχεία που χρονολογούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τα νησιά που η Ελλάδα μετέτρεψε σε αποθήκες όπλων – κατά παράβαση των συμφωνιών ενώ θα έπρεπε να τελούν σε αποστρατικοποιημένο καθεστώς – σώζονται στην Τουρκία.

 Στα αρχεία του Κτηματολογίου υπάρχουν 721 κτηματολογικά βιβλία που ανήκουν στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 324 ανήκουν στα νησιά και καλύπτουν τα έτη μεταξύ 1847 και 1912» αναφέρει το δημοσίευμα που φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας του αρχείου Χακί Σαχίν.

Όπως τονίζεται, στα αρχεία υπάρχουν κτηματολογικές πληροφορίες για τη Λήμνο, τη Σύρο, τη Ρόδο, την Κω, τη Λέσβο, τη Σαμοθράκη, τη Χίο, την Κρήτη και άλλα μικρά η μεγάλα νησιά, που είναι προσβάσιμες για έρευνα σε Τούρκους και ξένους ερευνητές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας, «οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, συμπληρώνοντας σχετική φόρμα, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη έρευνα από το προσωπικό και να λάβουν τα έγγραφα που θέλουν. Ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν στο ίδρυμά μας για τα νησιά τα τελευταία 10 χρόνια είναι 95».

 

Ο συντάκτης αναφέρει ότι το αρχείο αποτελεί πηγή ισχυρισμών σχετικά με το παρελθόν, τόσο για όσους διαμένουν στην Ελλάδα όσο και για όσους ζουν στο εξωτερικό. «Μήνυση μπορεί να ασκηθεί κατά της Ελλάδας για περιουσία που ανήκει στους προγόνους τους. Στα Λαδάδικα (Yağcılar) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οικογένεια έκανε αίτηση για ακίνητα που ανήκουν στον παππού τους και κατέθεσε μήνυση κάνοντας αίτηση βάσει των εγγράφων αυτού του αρχείου.
Οι ιδιοκτήτες, που δεν μπόρεσαν να βγάλουν αποτέλεσμα από τα ελληνικά δικαστήρια, έφεραν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το δικαστήριο αποφάσισε ότι «έχει παραβιαστεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία» και διέταξε την Ελλάδα να προβεί στη σχετική αποζημίωση».