Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κ.Ο. της ΝΔ: Κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής κούρσας με συστάσεις προς τους βουλευτές και μηνύματα για την πρώτη κάλπη

Έρχεται ένα κρίσιμο 48ωρο στην Πράγα για τα ενεργειακά

Ενωτικός, συναινετικός και χωρίς κομματικές παρωπίδες εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, αποτυπώνοντας τον «οδικό χάρτη» της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου αλλά και οριοθετώντας τους βασικούς άξονές της στους οποίους θα κινηθεί στα κρίσιμα μέτωπα των ελληνοτουρκικών και της ενεργειακής κρίσης.

«Απαιτείται σκληρή δουλειά, πρέπει να είμαστε δίπλα στον πολίτη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, εξηγώντας ότι η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη ενόψει του χειμώνα και των αυξημένων ενεργειακών αναγκών που κοστίζουν και γι’ αυτό η επικοινωνία των βουλευτών με τους πολίτες θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ειδικές συνθήκες πίεσης και αβεβαιότητας και να μην είναι εκτός πραγματικότητας. «Είστε πολύ έμπειροι και γνωρίζετε ότι θα πρέπει να τηρείται αυτή η ισορροπία και να επιδεικνύουμε την απαραίτητη σεμνότητα στην επικοινωνία μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ξορκίζοντας τη χαλαρή ψήφο στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής

Με τις εκλογές να πλησιάζουν και τον χρόνο να λιγοστεύει, ο πρωθυπουργός όσο πιο καθαρά μπορούσε εξήγησε γιατί όλο το βάρος πρέπει να ριχτεί στην πρώτη κάλπη που θα γίνει με την απλή αναλογική. «Στις εκλογές του 2023 η πρώτη κάλπη έχει το βάρος της τελικής κάλπης και θα αποτελέσει το θεμέλιο των επιλογών για το αύριο», είπε. Και αυτή η φράση συμπυκνώνει το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα στην προεκλογική κούρσα.

Στόχος είναι να πείσει τους ψηφοφόρους ότι οι εκλογές με απλή αναλογική δεν προσφέρονται για πειραματισμούς.

Χαρακτήρισε παγίδα το εκλογικό αυτό μέτρο και κάλεσε την κοινοβουλευτική του ομάδα να εξηγήσει στους ψηφοφόρους την κρισιμότητα του εκλογικού αποτελέσματος. Δηλαδή, ότι η ψήφος της πρώτης κάλπης θα δείξει την επόμενη κυβέρνηση.

Και φυσικά υπερτόνισε την ανάγκη για αυτοδυναμία έτσι ώστε όπως είπε, «το εθνικό σκάφος να αποκτήσει ισχυρό τιμόνι και δοκιμασμένο πλήρωμα». Και επίσης, για ακόμα μια φορά έκανε άνοιγμα σε χώρους εκτός πλαισίου της ΝΔ λέγοντας ότι ναι μεν η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι μονοκομματική αλλά δεν θα είναι μονολιθική.

Πιέσεις μέχρι τέλους στη Σύνοδο της Πράγας

Παράλληλα με τον αγώνα δρόμου προς τις κάλπες, ένας άλλος κρίσιμος αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό και ίσως να είναι και ο πιο δύσκολος όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η ενεργειακή κρίση και ο χειμώνας ο οποίος κατά κοινή ομολογία θα είναι ένας από τους πιο δύσκολους, βρίσκει την ΕΕ διχασμένη. Το Βερολίνο λέει όχι σε όλα, το Παρίσι αρχίζει να αποστασιοποιείται από το θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και η Αθήνα, όπως και άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης ασφυκτιούν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει και πηγαίνουν αποφασισμένοι για ένα κρίσιμο 48ωρο στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας αύριο και μεθαύριο αν και κρατούν μικρό καλάθι για ομοφωνίες.

Η Αθήνα δε φαίνεται να πιστεύει ότι οι 27 μπορούν να βρουν μία κοινή συνισταμένη, καθώς η φιλοσοφία των ισχυρών κυρίως οικονομικά κρατών μελών είναι τελείως αντίθετη από εκείνες των οικονομικά ασθενέστερων.

Το είπε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αδυναμία της Ευρώπης να κινηθεί με ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

«Δεν πρέπει οι εθνικοί προϋπολογισμοί να υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα πιέζει ώστε στις 20 Οκτωβρίου στην τακτική Σύνοδο Κορυφής, οι 27 να καταλήξουν σε συμφωνία. Εκεί, θα πέσει όλο το βάρος με την κυβέρνηση να επιδιώκει να κλείσει η καλύτερη δυνατή συμφωνία.