Πολιτική

Άκης Τσοχατζόπουλος: Από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ έως σήμερα – Το ημερολόγιο της πορείας του

Ήταν παντρεμένος με τη Βίκη Σταμάτη με την οποία απέκτησε έναν γιο, ενώ από τον πρώτο του γάμο είχε έναν γιο και μια κόρη

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο του Πειραιά, πέθανε σε ηλικία 82 ετών από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο Απόστολος-Αθανάσιος (Άκης) Τσοχατζόπουλος γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1939 και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και Οικονομολόγος Μηχανικός, με μεταπτυχιακό στο Μόναχο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, συμμετέχοντας σε όλες τις κυβερνήσεις του.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Η πορεία του

Το 1968 κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας, ανέπτυξε αντιδικτατορική δραστηριότητα, εντάχθηκε στο ΠΑΚ και από το 1972, υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του. Λόγω της δράσης του το δικτατορικό καθεστώς του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια.

Το 1974, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος. Το διάστημα 1975-1981, διατηρούσε γραφείο Μελετών και Επιβλέψεων.

Συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Οκτώβριο του 1981, όταν ανέλαβε υπουργός Δημοσίων Έργων, με εξαίρεση την περίοδο που διετέλεσε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ιδιότητα ασυμβίβαστη με το αξίωμα του υπουργού. Επίσης διετέλεσε υπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, Εργασίας, Προεδρίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Μεταφορών & Επικοινωνιών, Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης.

Ήταν παντρεμένος με τη Βίκυ Σταμάτη με την οποία απέκτησε έναν γιο, ενώ από τον πρώτο του γάμο είχε έναν γιο και μια κόρη.