Ελλάδα

Νέες τουρκικές προκλήσεις με NAVTEX για έξι ελληνικά νησιά

Ζητά την αποστρατικοποίηση Σαμοθράκης, Λήμνου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας και Πάτμου

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε σήμερα η Τουρκία με τρεις NAVTEX που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία Σμύρνης, με τις οποίες ζητά την αποστρατικοποίηση έξι νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ζητά την αποστρατικοποίηση της Σάμου, της Χίου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και της Πάτμου και της Ικαρίας, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Παράλληλα, με την NAVTEX που αφορά τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, αναφέρει ότι έχει δεσμευτεί θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο νησιών με την με αριθμό HA21-721/20 NAVTEX της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Σμύρνης για άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας με πραγματικά πυρά έως αύριο 25 Νοεμβρίου 2020.

Επίσης, με την NAVTEX που αφορά την Ικαρία και την Πάτμο, αναφέρει ότι με την αριθμό HA21-721/20 NAVTEX της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Σμύρνης έχει δεσμευτεί θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο νησιών για άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας με πραγματικά πυρά.

Συγκεκριμένα οι τρεις NAVTEX αναφέρουν: