Πολιτική

«Κάναμε πράξη το όραμα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια»

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον Δανό πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Δανίας είχε σήμερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο ενώ οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς και για το μεταναστευτικό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε με τον Δανό ομόλογό του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, για τις πολιτικές που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα από τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας και προώθησης της σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

«Αυτό ακριβώς το όραμα σταθερότητας και ασφάλειας κάναμε πράξη στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από την ιστορική συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράψαμε, το 2018, με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε με τον Δανό ομόλογό του, τονίζοντας πως μέσα από τις διαφορές βρίσκεται κοινός τόπος συνεννόησης. Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να συμπαρασύρει όλες τις χώρες της Ευρώπης προς τα πάνω, ειδικά μπροστά στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τις φιλικές σχέσεις που διέπουν τις δυο χώρες παρά το γεγονός ότι βρίσκονται πολύ μακριά και ευχαρίστησε τον κ. Ράσμουσεν για την επίσκεψη του στη χώρα μας: «διανύουμε μια περίοδο με πολύ σημαντικές προκλήσεις στην ΕΕ και στην ευρύτερη περιοχή. Ασφαλώς οι χώρες είναι η μια στο Βορρά και η άλλη στο Νότο, και εμείς ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει στον κοινό στόχο».

«Μιλήσαμε για τις προκλήσεις της Ευρώπης» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως συζητήθηκε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα απασχολήσει την Ένωση τον Ιούνιο και προέταξε την ανάγκη να υπάρξουν συγκλίσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στο Σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων, σημειώνοντας πως πρέπει όλες οι χώρες να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο ηγετών βρέθηκε και το μεταναστευτικό για το οποίο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «συμφωνήσαμε ότι απαιτείται μία συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του», ενώ υπογράμμισε πως η χώρα μας εξακολουθεί να δέχεται ροές μεταναστών.

«Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προώθηση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες στον τομέα της επανεισδοχής, μέσω συντονισμένης αξιοποίησης της συλλογικής επιρροής της ΕΕ και των κρατών- μελών της» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «υποστηρίζουμε την ενίσχυση των διαδικασιών επανεγκατάστασης και την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών».

Επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών και το θέμα της FRONTEX, «άλλωστε αυτός είναι ο λόγος της επίσκεψης του Δανού πρωθυπουργού σε Ελλάδα και Κύπρο», είπε ο πρωθυπουργός ενώ εξήρε τη συνεισφορά της Δανίας στην FRONTEX αλλά και στη στήριξη της στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.

Αναφορικά με το Brexit, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «παρακολουθούμε το θέμα, αλλά παρά τη συζήτηση μας δεν καταφέραμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο Λονδίνο, είμαστε έκπληκτοι» και επισήμανε την ανάγκη η ΕΕ να είναι προετοιμασμένη για κάθε εξέλιξη με στόχο να αποφευχθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία.

Τόνισε δε, πως ο δρόμος της εθνικής αναδίπλωσης οδηγεί σε περιπέτειες και είναι προτιμότερος ο δρόμος της ΕΕ παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι δυο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την σταθερότητα και την Ειρήνη στην περιοχή όπως αυτές αποτυπώνονται από τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες με την Κύπρο το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και τις πρωτοβουλίες με τους Βόρειους γείτονες μας όπως η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Δανό ομόλογο του για τις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές που ακολουθούν στη χώρα του λίγο αργότερα. «Οι εκλογές είναι η χαρά της δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ανέφερε:

«Συζητήσαμε κυρίως το μεταναστευτικό. Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το 2015, αλλά το μεταναστευτικό μας ήρθε για να μείνει και θα μας απασχολεί και πολλές δεκαετίες ακόμη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα σύστημα παροχής ασύλου, ώστε να αποφύγουμε νέα μεταναστευτική κρίση. Θέλουμε να υπάρξει ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση. Είμαστε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που χρηματοδοτήσαμε τους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα με 200 εκατ. ευρώ».

Επίσης, ο κ. Ράσμουσεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την επίλυση της διαφοράς με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως είπε και τόνισε πως «μιλάμε για ιστορική προσπάθεια που συνέβαλε στη σταθερότητα της περιοχής. «Οφείλω να σας συγχαρώ για το πολιτικό θάρρος που επιδείξατε σε αυτήν υπόθεση» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Δανίας είπε πως «έδωσε και στους δυο μας την ευκαιρία να έχουμε σωστή κατανόηση των προβλημάτων, αφού η Δανία και η Ελλάδα είναι διαφορετικές χώρες».

Σχετικά με το Brexit, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε σχετικά:

«Συμφωνώ ότι δεν μπορούσαμε να λύσουμε εμείς σήμερα το πρόβλημα του Brexit. Προφανώς οι Βρετανοί πολιτικοί είναι εκείνοι που πρέπει να λύσουν το πρόβλημα. Εμείς πρέπει να επιδείξουμε την απαραίτητη προσοχή ακριβώς για να αποφύγουμε ένα "σκληρό", όπως αποκαλείται, Brexit» και κατέληξε:

«Οι χώρες μας και οι πολιτικές μας οικογένειες είναι διαφορετικές, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που απασχολούν και τις δυο χώρες».