Πολιτική

Η Μέρκελ υποσχέθηκε στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό

«Θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Στις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και στο προσφυγικό ζήτημα, που η Ελλάδα «σηκώνει μεγάλο βάρος», στη λύση του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ, όπου χρειάζεται «θαρραλέα αντιμετώπιση», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Άνγκελα Μέρκελ, με τις δηλώσεις της κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Στην προηγούμενη συνάντηση που είχε με τον κ. Παυλόπουλο, στο Βερολίνο, τον Ιανουάριο του 2016 αναφέρθηκε αρχικά η Γερμανίδα καγκελάριος. «Να σας ευχαριστήσω και εγώ για τη συνάντηση που είχαμε στο Βερολίνο. Έκτοτε έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. Βλέπετε πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον υπάρχει από την πλευρά μας και χαιρόμαστε που η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει τα προγράμματά της. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί και η Ελλάδα όχι μόνο θα παραμείνει, αλλά θα είναι και ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη συνέχεια, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στην παρουσία της χώρας της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς να εκπροσωπήσουμε τη Γερμανία στη ΔΕΘ. Η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά και μπορούμε να στηρίξουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Χαιρόμαστε που ξεκινά μία νέα φάση, την οποία θα στηρίξουμε, σε οικονομικό επίπεδο. Ελπίζουμε η οικονομική ανάπτυξη να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες».

Όσον αφορά το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε: «Χρειαζόμαστε μια δυνατή Ευρώπη, με κοινές απαντήσεις. Δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο προόδου που θα θέλαμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στο ζήτημα, που λόγω της θέσης της αναγκάζεται να σηκώσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα στις πλάτες της. Θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Όσον αφορά το Σκοπιανό, η κ. Μέρκελ ανέφερε: «Διαπιστώνουμε τη συμβολή της Ελλάδας, για να υπάρξει λύση στο θέμα με την ΠΓΔΜ, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι καλό και για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη και αυτό προϋποθέτει μια πολύ θαρραλέα αντιμετώπιση».

Τέλος, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, επισήμανε: «Ξέρουμε για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Είναι υποχρέωση να στηρίξουμε την Ελλάδα προς το όφελος και των δύο κρατών».