Πολιτική

Σε ποιους έστειλε μήνυμα ο Αλέξης Τσίπρας μετά την παραίτηση Κοτζιά

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά» είπε ο πρωθυπουργός

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση» του Νίκου Κοτζιά, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι η παραίτηση έγινε δεκτή. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύτιμη» τη συμβολή του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών «στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας».

Στην δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, ο πρωθυπουργός είπε πως στέλνει διπλό μήνυμα «προς το εξωτερικό αλλά και προς την κυβέρνησή μου: Να μην ανεχτώ από δω και στο εξής καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική». Πρόσθεσε ακόμη πως δεν θα «ανεχτεί» καμία προσπάθεια που θα «διαταράξει την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια».

Διαβάστε ακόμηΤο πρώτο μήνυμα Κοτζιά μετά την παραίτηση

Εξηγώντας γιατί αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών». Μια συμφωνία που, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναβαθμίζει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας.

Ενώ απηύθυνε μήνυμα και προς την ΠΓΔΜ λέγοντας ότι: «Προς τους γείτονές μας που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες, θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος». Ενώ προειδοποίησε πως «δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία» για την ΠΓΔΜ. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί την ένταξη της γειτονικής χώρας με συνταγματική ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας"» στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ. Ενώ διαβεβαίωσε πως «η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνουν αυτό που πρέπει και που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις».