Πολιτική

Ομαδικά πυρά κατά Μητσοτάκη για τα όσα είπε στη ΔΕΘ

«Τη στιγμή που έχουμε κερδίσει το 1:1 (πρόσληψη/απόλυση) ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στο 1:5»

Πυρ ομαδόν κατά των όσων είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, εξαπέλυσαν κυβερνητικά στελέχη αλλά και φίλα προσκείμενοι προς τις θέσεις της κυβέρνησης πολιτευτές.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στα social media ο Γιάννης Ραγκούσης σχολιάζει τη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ: «Ιδού λοιπόν γιατί ο κ.Μητσοτάκης δεν ξέρει τι λέει: Ο ΕΝΦΙΑ, ως γνωστόν, είναι φόρος όχι τέλος, και προφανώς δεν μπορεί να μετατραπεί σε τέλος. Με βάση το γράμμα τονίζω του Συντάγματος (άρθρο78/1 και 78/4, καθώς και άρθρο102/5) σε καμία περίπτωση και σε κανέναν άλλο θεσμό πλην της κρατικής διοίκησης δεν επιτρέπεται η επιβολή, η είσπραξη καθώς και ο,τιδήποτε άλλο σχετικό με τους φόρους. Η σχετική αρμοδιότητα της φορολογίας ανήκει στο σκληρό πυρήνα των λεγόμενων κρατικών αρμοδιοτήτων που ΔΕΝ μεταβιβάζονται. Το Σύνταγμα λοιπόν καθώς και η σχετική νομολογία του ΣτΕ είναι καταπέλτης εναντίον της εξαγγελίας του κ. Μητσοτάκη. Αλλά ακόμη και αν από σεβασμό στους πολίτες είχε αναφέρει ότι η πρότασή του αυτή συνδέεται με την προοπτική αναθεώρησης του Συντάγματος, τότε δεδομένου ότι έχει αρνηθεί να υπερψηφίσει την εκκίνηση της σχετικής συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, όχι το 2021 που εξήγγειλε, αλλά ούτε το 2027 δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει σάρκα και οστά η υλοποίηση μιας τέτοιας εξαγγελίας.
Ειλικρινά είναι θλιβερό και απολύτως ανησυχητικό ο κ. Μητσοτάκης να διεκδικεί την πρωθυπουργία και να μην ξέρει τι λέει», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, η ανάρτηση του οποίου καταλήγει με το εξής υστερόγραφο:
«Αφήνω κατά μέρος την προσβλητική για τη νοημοσύνη των πολιτών αλλά και προσβλητική για το θεσμό της αυτοδιοίκησης και τους ανθρώπους που την υπηρετούν, κουτοπόνηρη πρόθεσή του, αυτός να εμφανίζεται ότι δήθεν μειώνει τον ΕΝΦΙΑ για να τον αυξάνουν οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια».

Παππάς: Με το σύστημα Μητσοτάκη οι συνταξιούχοι θα παίζουν «πάμε στοίχημα»

Στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ δήλωσε πως «η ομιλία και οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη δεν είχαν «ναι μεν αλλά». Ήταν απολύτως ξεκάθαρος για το ποιο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης προσδοκά να εφαρμόσει δια της ψήφου του ελληνικού λαού».

Ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ, ως μια πορεία οπισθοδρόμησης. «Το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο που οι συνταξιούχοι θα παίζουν "πάμε στοίχημα" για να δουν αν θα πάρουν σύνταξη στο τέλος του μήνα, εξαρτώμενοι από τις αποδόσεις του χρηματιστηρίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, προσθέτοντας ότι «η σύγχρονη οικονομική ιστορία έχει πολλά παραδείγματα χρεοκοπιών ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες άφησαν πολλούς ανθρώπους χωρίς σύνταξη και ασφάλιση. Είναι μέθοδοι, οι οποίες εφαρμόστηκαν από αυταρχικά καθεστώτα, δυσκολεύονται να αποσπάσουν την κοινωνική συναίνεση και κάνουν το ρίσκο τρόπο ζωής. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα, καθώς στην Ευρώπη το σύστημα Πινοσέτ δεν κυριαρχεί» τόνισε.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «η δική μας ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι απολύτως επιτυχημένη. Κληρονομήσαμε 1 δισ. ευρώ έλλειμμα και αυτή τη στιγμή έχουμε 1 δισ. πλεόνασμα και χαρακτήρισε τη συζήτηση για το ασφαλιστικό « κομβική για το μέλλον της χώρας. Ο ελληνικός λαός έχει επιλέξει να πορευτεί με την αξίας της αλληλεγγύης και όχι την αξία του ατομικισμού».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των συντάξεων, ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε «παράλογο τα κόμματα να μην διατυπώνουν ξεκάθαρη θέση για το μέτρο της περικοπής των συντάξεων: θέλουν ή δεν θέλουν να εφαρμοστεί το μέτρο;» διερωτήθηκε. Είπε ότι «η καλή πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ δεν καθιστά αναγκαία την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Οι εκτιμήσεις όσων ζήτησαν να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο έχουν καταρρεύσει παταγωδώς». Αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι «η ΝΔ είναι το κόμμα που ενσωματώνει αυτά τα μέτρα και μάλιστα παρακινούσε τη νυν κυβέρνηση να τα υπογράψει όταν τα ζητούσε το ΔΝΤ». Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε επίσης ότι «το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα δώσει ξεκάθαρη εικόνα για το που πηγαίνουν τα πράγματα αναφορικά με τις συντάξεις».

Υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό επιτήρηση προγραμμάτων ή υπό την επιτήρηση που θα ήθελε ο κ. Στουρνάρας και η ΝΔ, αυτής της προληπτικής γραμμής στήριξης».

«Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019 οι Έλληνες θα πάρουν μια απόφαση που θα αφορά το 2023. Τότε που η Ελλάδα ή θα έχει επιστρέψει στο 27% ανεργία ή αυτή θα έχει πέσει κάτω από το 10%. Η σύγχρονη ιστορία έχει δείξει ποια παράταξη μπορεί να ανασυγκροτήσει την οικονομία και να τη βάλει σε τροχιά ανάκαμψης» υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς.

«Τα δημοσιονομικά μέτρα του κ. Μητσοτάκη θα έρθουν εάν καταφέρει να πείσει τους θεσμούς να μειώσει τα πλεονάσματα» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι τώρα «η χώρα έχει τη μέγιστη αξιοπιστία από την αρχή της κρίσης και μετά, και αναφορικά με τα επιτόκια δανεισμού, άρα οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη είναι ένα καρότο που θα βρίσκεται στο τέλος του δρόμου που έχει πάρα πολύ μαστίγιο».

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «τη στιγμή που έχουμε κερδίσει το 1:1 (πρόσληψη/απόλυση) ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στο 1:5. Θέλει να φτιάξει ένα στρώμα εργολάβων του Δημοσίου, οι οποίοι δεν αυξάνουν ούτε την παραγωγικότητα ούτε μειώνουν το κόστος για το Δημόσιο» υπογράμμισε.

Τέλος, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ αναφέρθηκε στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ, λέγοντας ότι «κάποιοι είχαν συνηθίσει τα δημόσια μέσα ενημέρωσης να είναι παρίες της ενημέρωσης. Οι τελευταίες κινήσεις της ΕΡΤ», συνέχισε ο Ν. Παππάς «έχουν αρχίσει και ενοχλούν πολλούς. Η δική τους προσδοκία ήταν ένα τηλεοπτικό τοπίο όπως το 2014: δηλαδή την ΕΡΤ γονατισμένη και τα ιδιωτικά κανάλια ασύδοτα. Αυτά αποτελούν παρελθόν. Η ΕΡΤ έδειξε πως μπορεί να είναι παντού, σε όλα τα αθλητικά γεγονότα και να προσφέρει δωρεάν το αθλητικό παρελθόν. Η ΕΡΤ μπορεί να εργαλειοποιείται στην πολιτική αντιπαράθεση, αλλά ο ρόλος της είναι αναντικατάστατος».

Επίσης, σημείωσε ότι «η ΕΡΤ στα χρόνια των μνημονίων είχε την υποχρέωση να επιστρέψει στον προϋπολογισμό 60-70 εκατ. ευρώ. Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και μειώνεται αυτή η υποχρέωση, η ΕΡΤ θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ακόμη υψηλότερου επιπέδου προϊόν στους τηλεθεατές». «Δυστυχώς», συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, «εργαλειοποιείται η επίθεση στην ΕΡΤ, όπως έγινε και με το ΑΠΕ. Το ΑΠΕ στοχοποιήθηκε γιατί μετέδωσε μία είδηση, αναφερόμενο σε μια ευρωπαϊκή πηγή για τις συντάξεις. Το ίδιο πράγμα έχουν πει και άλλα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και δεν υπέστησαν επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση όμως» τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ χαρακτηρίζοντας το θέμα ως ζήτημα «καθαρά πολιτικής σκοπιμότητας».

Βερναρδάκης: Κρατά τον πυρήνα της εθνικιστικής γραμμής

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μέσω twitter σχολίασε πως «η νέα "ρεαλιστική" γραμμή της ΝΔ στο "μακεδονικό" είναι αδιέξοδη όσο και η προηγούμενη», και τούτο γιατί, όπως υποστηρίζει, «κρατά τον πυρήνα της εθνικιστικής γραμμής για την εθνότητα και τη γλώσσα, και "ξεχνά" το όνομα, το βασικό μότο των συλλαλητηρίων. Όταν πατάς σε δύο βάρκες το πιθανότερο είναι να πέσεις στη θάλασσα».

Γαβρόγλου: Από τον Μητσοτάκη δεν γλίτωσε ούτε η Εκπαίδευση

«Από την ακραία νεοφιλελεύθερη εμμονή του κ. Μητσοτάκη δεν γλίτωσε ούτε η Εκπαίδευση», ήταν το σχόλιο του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφορικά με τα όσα ανέφερε στην ομιλία στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Αυτό που ζητούσε επίμονα το ΔΝΤ και είχε αποκρούσει με σκληρή διαπραγμάτευση η σημερινή κυβέρνηση, εκφράστηκε ως πρόγραμμα της ΝΔ» δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε: «Τώρα που τελειώσαμε ως χώρα με τα μνημόνια, ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει την ελαστικότητα-ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, προτείνει την κινητικότητα στους εκπαιδευτικούς και εκφράζει την αδιανόητη για τη δημόσια εκπαίδευση πρόταση να επιλέγει το δημόσιο σχολείο το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας καθώς και επιλογή των εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν. Αναρωτιέται κανείς γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα καταργήσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία».

Σχετικά με το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο υπουργός ανέφερε ότι τα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη άλλαξαν: «Έως τώρα πρότεινε την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Τώρα, μάλλον μετά τις εξαγγελίες αναβάθμισης του Λυκείου και τις δυνατότητες ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ, βρήκε άλλο επιχείρημα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων: για να έρχονται ξένοι φοιτητές».

«Αγνοεί, όμως, ο κ. Μητσοτάκης ότι με τα ξενόγλωσσα τμήματα που ιδρύουμε και τις πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, η δυνατότητα προσέλκυσης ξένων φοιτητών είναι πια μία πραγματικότητα» απάντησε ο κ. Γαβρόγλου.

Για τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ περί αξιολόγησης, ο υπουργός σχολίασε ότι επαναφέρονται στην εκπαιδευτική κοινότητα συνειρμοί της διαθεσιμότητας των 2.500 εκπαιδευτικών.

Τέλος, αναφορικά με τους διορισμούς στην Εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε: «Ας παύσει προς στιγμήν να είναι ερμηνευτής των αισθημάτων του λαού μας, και ας μας πει ο κ. Μητσοτάκης με την ίδια σαφήνεια που τον χαρακτήρισε στις υπόλοιπες δεσμεύσεις του: θεωρεί ή όχι ότι χρειάζονται μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση; Ναι ή όχι;. Ο πρωθυπουργός από το ίδιο βήμα -της ΔΕΘ- ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια αδιοριστίας ξεκινούν οι διαδικασίες για τον μόνιμο διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Διαφωνεί με αυτό ο κ. Μητσοτάκης;».