Πολιτική

Δεν αποκαλύπτονται όσοι δίνουν κάτω από 5.000 ευρώ σε κόμματα

Τι αναφέρει σε γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Για δυο χρόνια μπορούν να παραμένουν αναρτημένα στο διαδίκτυο τα στοιχεία των προσώπων που χορηγούν τα κόμματα με ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, όπως αποφάνθηκε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η Αρχή ασχολήθηκε με το θέμα με αφορμή την άρνηση του ΚΚΕ να

 δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία και κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα που έθεσε η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής  η οποία με βάση τον ν. 3023/2002 αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο  τους χρηματοδότες των πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της αρχής η δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν ποσά μικρότερα των 5.000 ευρώ αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αφού, όπως αναφέρει, με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτονται οι πολιτικές του προτιμήσεις.

Όμως, η Αρχή επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα  το οποίο κατοχυρώνει την αρχή της διαφάνειας των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και την πρόβλεψη του άρθρου 21  του ν. 3023/2002 , η δημοσιοποίηση των στοιχείων όσων καταθέτουν άνω των 5.000 ευρώ δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δηµοσίου συµφέροντος, εφόσον αυτό είναι το πλαφόν που θέτει, όπως έχει δικαίωμα, ο νομοθέτης. Παράλληλα, επισημαίνει πως  η ανάρτηση των στοιχείων  των χρηματοδοτών  στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ελέγχου για 10 χρόνια, όπως προβλέπει ο ν. 3023/2002, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της χρονικά πεπερασμένης διατήρησης των δεδομένων και μάλιστα όταν αυτά δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο.  Έτσι, ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων στην ιστοσελίδα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έτη ενώ είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση της μη αλλοίωσης των στοιχείων.