Περιβάλλον>Ανακύκλωση

Συμβουλές για “πράσινα” Χριστούγεννα

Από τη γιορτή των Ευχαριστιών, που στην Ελλάδα βέβαια δεν γιορτάζουμε, έως την ημέρα της Πρωτοχρονιάς τα σκουπίδια στις ΗΠΑ αυξάνονται κατά 25% τουλάχιστον και αυτά τα επιπλέον απορρίμματα -κυρίως φαγητό, σακούλες από ψώνια, χαρτί περιτυλίγματος- προστίθενται σε ένα εκατομμύριο τόνο σκουπιδιών που καταλήγουν κάθε εβδομάδα στις χωματερές της χώρας.

Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μειώσουμε τα σκουπίδια κατά τη διάρκεια των εορτών και ακόμα να γλιτώσουμε επίσης κάποια χρήματα.

Ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσουμε τον όγκο όσων πετάμε είναι να φέρνουμε λιγότερα πράγματα στο σπίτι ή τουλάχιστον να αποφεύγουμε τις συσκευασίες.

Ίσως φαίνεται απίθανο να κάνει κάποιος τα ψώνια των Χριστουγέννων χωρίς συσκευασία, ειδικά αν πρόκειται για δώρα, ωστόσο μπορούμε να κάνουμε δώρα που δεν χρειάζονται συσκευασία. Έστω δώρα που μπορεί εύκολα να τυλιχτούν σε χαρτί και όχι να χρειάζονται κάποια πλαστική ή γυάλινη συσκευασία. Είναι προτιμότερο να τυλίξουμε το δώρο σε χαρτί ακόμα και από εφημερίδα ή περιοδικό ή και να φτιάξουμε τσάντες από τέτοιο υλικό, το οποίο μπορεί εύκολα να ανακυκλωθεί.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά καταστήματα με οικολογικά προϊόντα και συσκευασίες.

Επίσης αντί να ξεχυθείτε στα μαγαζιά ψάχνοντας το κατάλληλο δώρο για τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορείτε να δημιουργήσετε οι ίδιοι τα δώρα, ακόμα και αν είναι κάτι που θα φτιάξετε στην κουζίνα. Μπορεί ακόμα και να μην είναι κάτι υλικό αλλά μια πράξη που θα βοηθήσει τους άλλους. Για παράδειγμα ζυμώνετε ένα ψωμί που αρέσει πολύ στις φίλες σας; Καλέστε τες και δείξτε τους τον τρόπο παρασκευής ή φτιάξτε από ένα για το τραπέζι των Χριστουγέννων.

Άλλες ιδέες για δώρα είναι τα διαφόρων ειδών μαθήματα (χορού, μουσικής, γλωσσών κτλ) ή ακόμα ένα εισιτήριο για κάποια καλλιτεχνική παράσταση.

Η ετήσια σπατάλη από περιτυλίγματα δώρων και τσάντες από ψώνια αγγίζει τους τέσσερις εκατομμύρια τόνους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Φυσικά υπάρχει και η σπατάλη φαγητού που είναι πολύ σημαντική ειδικά σε εποχές που εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε και όχι μόνο σε χώρες του λεγόμενου “Τρίτου Κόσμου”. Ειδικά στις ΗΠΑ κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια περίπου 43,5 δισ. τόνοι φαγητού. Για να αποφευχθεί μια τέτοια σπατάλη καλό θα ήταν να υπολογίζουμε πόσα άτομα θα είμαστε στο τραπέζι και το πόσο φαγητό θα μας χρειαστεί ενώ ακόμα και αν μας περισσέψει να το δώσουμε στην πρόνοια αντί να το πετάξουμε.

Επίσης ένα από τα έθιμα των Χριστουγέννων το στόλισμα του δέντρου είναι ακόμα ένας παράγοντας που επιβαρύνει το περιβάλλον ειδικά αν μιλάμε για αληθινά δέντρα τα οποία με το πέρας των γιορτών καταλήγουν ξεραμένα στα σκουπίδια. Έτσι είναι προτιμότερο είτε να βάλουμε ένα ψεύτικο που μπορούμε να στολίζουμε για αρκετά χρόνια ή αν προτιμήσουμε ένα φρέσκο έλατο να το μεταφυτεύσουμε κάπου μετά τις γιορτές.