Οικονομία>Οικονoμικά νέα

ΙΟΒΕ: Στο 6,6% η ύφεση το 2012

 

Βελτιωμένη είναι η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012, στην τριμηνιαία οικονομική έκθεση, την οποία εκτιμά στο 6,6% έναντι 6,9%.

Σχετικά με την ανεργία ο ΙΟΒΕ προβλέπει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το τέλος του έτους, ενώ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 24,2% έναντι 23,6% που ήταν στην προηγούμενη έκθεση. Σε χαμηλούς ρυθμούς θα κινηθεί ο πληθωρισμός καθώς στην έκθεση εκτιμάται ότι στο σύνολο του 2012 θα κινηθεί γύρω στο 1,5%.

Εν τω μεταξύ, ο ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η χώρα θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της προς το τέλος της δεκαετίας, χωρίς περαιτέρω βοήθεια από τους πιστωτές της, πέρα από κάποιες συνήθεις σε παρόμοιες καταστάσεις διευκολύνσεις.

Δεν παραλείπει όμως να αναφερθεί και στη θετική εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό, που παρουσιάζει συνεχή βελτίωση, ενώ διευκρινίζει ότι πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης και των λοιπών πολιτικών παραγόντων. Μάλιστα, ο ΙΟΒΕ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος απαισιοδοξίας, που διέπει την ελληνική κοινωνία. Για την αντιστροφή του κλίματος, η έκθεση θεωρεί ότι απαιτούνται ορισμένα βασικά βήματα, όπως γρήγορες αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Πρωταρχικό ζήτημα για τον ΙΟΒΕ παραμένει ωστόσο, η επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία όπως υποστηρίζεται στην έκθεση θα γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιτάχυνση της επιστροφής των καταθέσεων, κάτι που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την επανεκκίνηση των τραπεζικών χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση καθοριστική θα είναι επίσης η επανεκκίνηση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για άμεση απασχόληση με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πέρα όμως από τα παραπάνω «πρώτα βήματα», το ΙΟΒΕ τονίζει πως επείγει πλέον η κατάρτιση μιας «Αναπτυξιακής δέσμης», ενός συνεκτικού σχεδίου για την ανάπτυξη, χτίζοντας πάνω σε μία πρώτη φάση σταθεροποίησης της οικονομίας.