Οικονομία>Οικονoμικά νέα

Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Από την ελληνική πλευρά, παρόντες στη συνάντηση είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Από την πλευρά των δανειστών, μετέχουν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ενώ ο Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έρθει στην Αθήνα με τη μεσημεριανή πτήση.

Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε τουλάχιστον δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος θα διαρκέσει έως και τις 8 Οκτωβρίου και μύριο αντικείμενο θα είναι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποί κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου.

Ο δεύτερος κύκλος θα αρχίσει μετά τις 13 Οκτωβρίου. Τότε θα τεθούν επί τάπητος οι περίπου 1.000 εκκρεμότητες που καταγράφει η τρόικα στο Μνημόνιο, αλλά και τα ανοικτά "καυτά" μέτωπα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά η ολοκλήρωση του αριθμού των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2014 και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι δαπάνες των νοσοκομείων, η «μικρή ΔΕΗ», κλπ.

Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, είναι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για δεύτερο συνεχές έτος, η οποία, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, συνηγορεί για φορολογικές αλλαγές προς την κατεύθυνση των ελαφρύνσεων.

Σημειώνεται, ότι με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο η τρόικα υπολογίζει σε 12 δισ. ευρώ και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν την Τετάρτη με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Για Πέμπτη και Παρασκευή προγραμματίζονται ραντεβού με τον Γ. Βρούτση.