Οικονομία>Η τσέπη μου

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενισχύονται από το ΕΣΠΑ

Την έναρξη του προγράμματος “Ενίσχυση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών” στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ανακοίνωσε με ειδική ενημερωτική εγκύκλιο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Κύριο πεδίο του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η συνδρομή στις επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής και η απευθείας τόνωση του επιχειρείν σε συνθήκες κρίσης. Περαιτέρω, επιδιώκεται η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς η ενίσχυση κατευθύνεται και σε υπό σύσταση επιχειρήσεις. Η υποβολή προτάσεων για τις εμπορικές επιχειρήσεις θα είναι δυνατή από 25/02/2013 έως 25/04/2013.

Κατηγορίες Ενισχυόμενων Επιχειρήσεων

1. Υφιστάμενες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που μέχρι τις 31.12.2011, έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας.

2. Νέες - υπό σύσταση επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων.

Προϋπολογισμός Έργων

- Από 30.000,00 έως 300.000,00 ευρώ για τη Θεματική Ενότητα “Μεταποίηση”.
- Από 20.000,00 έως 300.000,00 ευρώ για τη Θεματική Ενότητα “Τουρισμός” και
- Από 20.000,00 έως 100.000,00 ευρώ για τη Θεματική Ενότητα “Εμπόριο -Υπηρεσίες”.

Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης για τις Θεματικές Ενότητες “Μεταποίηση” και “Τουρισμός” και τους 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης για τη Θεματική Ενότητα “Εμπόριο -Υπηρεσίες”.

Υποβολή Προτάσεων

Η επενδυτική πρόταση υποβάλλεται με το “Έντυπο Υποβολής”, το οποίο παράγεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που παρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής είναι υποχρεωτική και οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας: www.ependyseis.gr

Για το εμπόριο, οι επιλέξιμοι τομείς είναι οι εξής: