Οικονομία>Η τσέπη μου

Συντάξεις… δυο ταχυτήτων για 110.000 μισθωτούς Δημοσίου, ΔΕΚΟ, Τραπεζών

Σε δυο ή και περισσότερες "ταχύτητες" θα διαχωριστούν περίπου 110.000 μισθωτοί του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα αλλά και του ιδιωτικού, που βγαίνουν φέτος στη σύνταξη.

Άμεσα συναρτάται το όριο ηλικίας, τόσο με τα έτη ασφάλισης που έχει ο μισθωτός όσο και με τη χρονιά που θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Πιο τυχεροί φαίνεται πως είναι όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Αυτοί μπορούν να αποχωρήσουν ακόμη και προτού συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους. Για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μετά την 1/1/2013, πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται στα 67 τους χρόνια ή στα 62 τους χρόνια, εφόσον έχουν 40 έτη ασφάλισης.

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των μισθωτών έχουν ως εξής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος:

Για το ΙΚΑ:

Ενιαίο καθεστώς ισχύει για τη συνταξιοδότηση όσων μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους πριν από το 1983 ασφαλισμένους, σε αντίθεση με το δημόσιο και τα λεγόμενα ειδικά ταμεία.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

Για τις συντάξεις στο Δημόσιο

Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας δικαιούνται με 35ετία οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, ενώ ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για τις μητέρες. Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για όσους έχουν απασχοληθεί στο Δημόσιο πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1982 με οποιοδήποτε καθεστώς με αμειβόμενη εργασία.

Ειδικές διατάξεις ισχύουν για ασφαλισμένους από το 1983 έως και το 1992, που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

Συντάξεις σε ΔΕΚΟ - τράπεζες

Καθοριστικός παράγοντας για την «έξοδο» είναι το αν η ασφάλιση έγινε πριν ή μετά το 1983. Για τους παλαιούς ασφαλισμένους -που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982- παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει συνταξιοδότηση με 35ετία χωρίς όριο.

Για τους ασφαλισμένους από το 1983 έως και το 1992 ισχύουν τα εξής: