Οικονομία>Επιχειρήσεις

Στην Αγγλία κρίνεται η τύχη της Frigoglass

Τι θα συμβεί εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στα τέλη Ιουλίου

Στο τέλος Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της Frigoglass A.B.E.E, εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ (Coca-Cola), η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα και δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα.

Η εταιρεία, δραστηριοποιείται στην κατασκευή επαγγελματικών ψυγείων και συνεργάζεται με κολοσσούς στους τομείς της ζυθοποιίας και των αναψυκτικών όπως η Coca-Cola, η Heineken, η Carlsberg και άλλες, καθώς και στην παραγωγή γυάλινων φιαλών με μονάδα παραγωγής στη Νιγηρία.

Σε ό,τι αφορά στην έγκριση της αναδιάρθρωσης θα πραγματοποιηθεί με βάση το αγγλικό δίκαιο και θα κριθεί από τη βρετανική δικαιοσύνη, κάτι που ορίζεται από τους όρους της σχετικής συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι η Frigoglass πριν από ένα χρόνο απέτυχε να πουλήσει τις δραστηριότητες του κλάδου υαλουργίας, γεγονός επιδείνωσε την οικονομική της θέση. Μάλιστα ο πρόεδρος του Δ.Σ., Αναστάσιος Δαυίδ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε προς τους μετόχους: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια εταιρεία που έχει απλώσει πάρα πολύ, και θέλει μάζεμα».

Το μάζεμα περιλαμβάνει το κλείσιμο εργοστασίων, καθώς όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας της Frigoglass, «είχαμε φτάσει να έχουμε 11 εργοστάσια και ο ανταγωνισμός μόλις 1».

Oι βασικοί όροι της αναδιάρθρωσης

Σε ό,τι αφορά στα βασικά σημεία της αναδιάρθρωσης, όπως είχε ανακοινώσει η εισηγμένη, από τη διαδικασία θα προκύψει σημαντική μείωση του δανεισμού της κατά 136-142 εκατ. ευρώ. Η αναδιάρθρωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της κεφαλαιοποίησης του δανείου της κύριας μετόχου της Frigoglass, Boval, ύψους 30 εκατ. ευρώ, είτε με αποπληρωμή ή κεφαλαιοποίηση έως και του 42% των ομολογιών ύψους 250 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 105 εκατ. ευρώ και ποσοστό έως 13% του συνολικού δανεισμού των τραπεζών που συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση.

Από τη διαδικασία ο όμιλος αναμένεται να επωφεληθεί με πρόσθετη ρευστότητα 70 εκατ. ευρώ για την κάλυψη επιχειρηματικών αναγκών και αποπληρωμή των εξόδων της αναδιάρθρωσης. Από τα 70 εκατ. τα 30 θα προέρχονται με τη συμμετοχή της Boval σε μετρητά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ τα υπόλοιπα 40 εκατ. θα διατεθούν νε νέο δάνειο από τις τράπεζες και τους ομολογιούχους.

Η Boval θα στηρίξει την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του ομίλου μέσω της εισφοράς συνολικού ποσού ύψους 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 30 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 30 εκατ. ευρώ μέσω της κεφαλαιοποίησης του Δανείου της Boval.

Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να εγκριθεί και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 137,7 εκατ. ευρώ, για την οποία έχουν δώσει τα χέρια οι πιστωτές της και αναμένεται να εγκριθεί από τη βρετανική δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι η κυριότερες συμβάσεις της Frigoglass παρατείνονται με βάση τη συμφωνία κατά περίπου πέντε έτη.

Τι θα συμβεί εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στα τέλη Ιουλίου

Σε αυτή την περίπτωση η επιχείρηση αναμένεται να τεθεί σε κατάσταση αδυναμίας αποπληρωμής υποχρεώσεων, γεγονός που θα αναγκάσει βάσει νόμου το Δ.Σ. της Frigoglass να κηρύξει την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης.

Οι αρνητικές συνέπειες από την αναδιάρθρωση

Αναφορικά με το μέλλον του Ομίλου μετά την αναδιάρθρωση, οι περιοριστικές οικονομικές δεσμεύσεις (covenants), ο οποίες περιέχονται σε δανειακές συμβάσεις και ομολογίες του Ομίλου θα περιορίσουν τόσο την χρηματοδοτική του ευελιξία επηρεάζοντας τόσο τα οικονομικά του μεγέθη μελλοντικά. Xαρακτηριστική της εικόνας που παρουσιάζει η Frigoglass είναι και η τρέχουσα αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας του ομίλου από τις υπηρεσίες αξιολόγησης Standard and Poor’s και Moody’s με την πρώτη να αξιολογεί την πιστοληπτική διαβάθμιση σε CC τη δεύτερη σε Caa3.