Οικονομία>Επιχειρήσεις

Εθνική : Κέρδη 1,176 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο

Με καθαρά κέρδη 1,176 δισ. ευρώ και λειτουργικά, 169 εκατομμύρια, έκλεισε το εννεάμηνο για την Εθνική Τράπεζα. Όπως ανακοίνωσε, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι στο 15,8%, με κεφαλαιακό πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ (δυσμενές σενάριο stress test).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους έφτασαν στα 2,3 δισ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τη Finansbank, κατέγραψε κέρδη στο τρίτο τρίμηνο, υψηλότερα κατά 28%, στα 109 εκατομμύρια ευρώ. 

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ :

ΟΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς: "Μετά και την επιβεβαίωση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της ισχυρής θέσης της Εθνικής και της δυναμικής των προοπτικών της, επικεντρωνόμεθα απερίσπαστοι στην υλοποίηση του κύριου έργου μας, που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και η αποτελεσματική στήριξη των αναπτυξιακών προοπτικών της.
Διαθέτοντας κεφαλαιακή υπερεπάρκεια, υψηλή ρευστότητα και τεχνογνωσία, εφαρμόζουμε με συνέπεια, επιμονή και αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα για χορηγήσεις στον επιχειρηματικό τομέα, ύψους €3 δισ., με αποτέλεσμα οι εγκρίσεις στον τομέα αυτό να υπερβαίνουν το 65%.
Κατά την πρόσφατη πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), η ενδελεχής αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών κατέδειξε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές κι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο. Ειδικότερα, η Εθνική διαθέτει με βάση το δυσμενές δυναμικό σενάριο το υψηλότερο κεφαλαιακό απόθεμα μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ύψους €2 δισ. και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας βάσει του σεναρίου αυτού 8,9% ή 340 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το απαιτούμενο 5,5%.
H Εθνική είναι η Τράπεζα με το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πλάνο κεφαλαιακών δράσεων στο μέλλον, δράσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο δυσμενές δυναμικό σενάριο και της διασφαλίζουν πλεόνασμα κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι, μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο, υπάρχει επιπλέον πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους έως €1,2 δισ. πλέον των προαναφερθέντων €2,0 δισ.
Τα ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου σε επίπεδο εννεαμήνου παρουσίασαν εντυπωσιακή άνοδο σε ετήσια βάση. Τα κόστη μειώθηκαν αποφασιστικά μετά την εκτεταμένη εθελούσια έξοδο του προσωπικού το προηγούμενο έτος. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα κέρδη προ προβλέψεων καλύπτουν το κόστος κινδύνου, έχοντας ως αποτέλεσμα θετική λειτουργική αλλά και συνολική κερδοφορία. Η Finansbank συνεχίζει να παρουσιάζει δυναμική άνοδο της κερδοφορίας στο γ΄ τρίμηνο, ενώ οι θυγατρικές στη ΝΑ Ευρώπη και η Εθνική Ασφαλιστική συμβάλλουν θετικά στην κερδοφορία.
Με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 διαμορφώνεται σε 11,8%, ο οποίος είναι και από τους υψηλότερους πανευρωπαϊκά και αντανακλά την ισχυρή θέση της Εθνικής στο ευρύτερο ανταγωνιστικό περιβάλλον".