Οικονομία

«Ξεφουσκώνει» το «μαξιλάρι ασφαλείας» της επόμενης μέρας του τρίτου Μνημονίου

Στον εσωτερικό δανεισμό και τη λύση των repos καταφεύγει το οικονομικό επιτελείο

Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου και τους δανειστές να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα για την επόμενη μέρα σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί σε προληπτική γραμμή στήριξης, η ελληνική κυβέρνηση αλλάζει τα σχέδια της για το «μαξιλάρι ασφαλείας» με το οποίο θα καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες μετά τον Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νευρικότητα στις αγορές υποχρεώνει την κυβέρνηση να περιορίσει στα 14 με 15 δισ. ευρώ, από 19 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, το «μαξιλάρι ασφαλείας» και να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός νέου σχεδίου για την χρηματοδότησή του.

Το βασικό σενάριο που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι δίνει έμφαση στον εσωτερικό δανεισμό μέσω repos, με τα διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.  Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η νέα διάταξη  που προετοιμάζει η κυβέρνηση για την υποχρεωτική μεταφορά όλων των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν οι κρατικοί φορείς και οι οργανισμοί του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπό την απειλή μάλιστα αυστηρότατων κυρώσεων για τις διοικήσεις των οργανισμών που δεν συμμορφώνονται.

Εκτιμάται ότι ένα ποσό κοντά στα 3 δισ. θα μπορεί να «σκουπίσει» η κυβέρνηση από τα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης και να τα χρησιμοποιήσει για τον σχηματισμό του  «αποθεματικού ασφαλείας». Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η πρόταση αυτή συζητήθηκε με τους δανειστές οι οποίοι φαίνονται να αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που έχει η Αθήνα να δανειστεί σε αυτήν την φάση που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται νευρικά .

Μέχρι αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει βάλει στην άκρη ή σκοπεύει να βάλει για το «μαξιλάρι» που θα το χρησιμοποιήσει ως εγγύηση απέναντι στους επενδυτές για μην την δανείζουν με υψηλότερα επιτόκια, τα εξής ποσά:

Σε κάθε περίπτωση το αποθεματικό που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ μικρότερο (15 δισ. με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο) από όσο φιλοδοξούσε να κτίσει η κυβέρνηση, εκδίδοντας ένα 10ετές ομόλογο που σχεδιαζόταν προς τα τέλη Μαΐου - το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές- αλλά ενδεχομένως να μείνει «στο συρτάρι» τελικά.