Οικονομία>Επιχειρήσεις

Η Emirates έδωσε το φιλί της ζωής στο Α380 της Airbus

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές αφορά στην παραγγελία 20 αεροσκαφών, με οψιόν για 16 ακόμα

«Ζωντανό» κράτησε η Emirates το αεροσκάφος A380 της Airbus, υπογράφοντας μία συμφωνία για την παραγγελία ακόμα 20 αεροσκαφών του συγκεκριμένου τύπου, χάρη στην οποία τα Α380 θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται, παρότι δεν είχαν τη ζήτηση που περίμενε η Airbus.

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές αφορά στην παραγγελία 20 αεροσκαφών Α380, με οψιόν για 16 ακόμα, και είναι συνολικής αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε η Emirates. Σημειωτέον ότι πρόκειται για την πρώτη παραγγελία αεροσκαφών αυτού του τύπου εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Με την παραγγελία αυτή, σύμφωνα με την Airbus, η παραγωγή των Α380 θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το 2029, αν ενεργοποιηθεί και η οψιόν. Προηγουμένως, και με την παραγγελία της Emirates να μην είναι δεδομένη, η εταιρεία εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να σταματήσει την παραγωγή των Α380, σε περίπτωση που η Emirates αποφάσιζε τελικά να μην προχωρήσει σε παραγγελία.

«Αυτή η νέα παραγγελία υπογραμμίζει τη δέσμευση της Airbus να παράγει το Α380 για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια», δήλωσε ο Τζον Λίχι, διευθυντής πωλήσεων της Airbus, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Emirates και θα παραγγείλουν αεροσκάφη Α380.

Τα νέα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2020. Αν η Emirates ενεργοποιήσει την οψιόν, θα έχει αποκτήσει συνολικά 178 αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία των δύο πλευρών αναμενόταν να ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο, όμως λίγο πριν τις ανακοινώσεις η Emirates υπαναχώρησε, αφήνοντας εκτεθειμένη την Airbus. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή είχε εκληφθεί από πολλούς ως βήμα προσέγγισης της Emirates προς το αντίπαλον δέος της γαλλικής Airbus, της αμερικανικής Boeing.