Οικονομία

Άρθρο του Βαρουφάκη για τους οικονομολόγους που έκλεψαν τα Χριστούγεννα

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποχαιρετά με ένα άρθρο το 2017 και επιχειρεί να ερμηνεύσει τα χριστουγεννιάτικα... δώρα

Με τον... παραμυθένιο τίτλο  «Οι οικονομολόγοι που έκλεψαν τα Χριστούγεννα», ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αποχαιρετά με ένα άρθρο το 2017 και επιχειρεί να ερμηνεύσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα και τον τρόπο που τα αντιλαμβάνονται οι διαφορετικές σχολές οικονομικής σκέψης.

Ο κ. Βαρουφάκης, στο άρθρο που δημοσιεύεται στο project-syndicate.org, αναφέρεται σε νεοκλασικιστές, κεϋνσιανούς, μονεταριστές, ρασιοναλιστές, Αυστριακούς φιλελεύθερους, εμπειριστές και μαρξιστές.

Για τους νεοκλασικιστές, για παράδειγμα, «το καλύτερο δώρο είναι το μη δώρο», ενώ οι Κεϋνσιανοί μπορεί να υποστηρίξουν ακόμη κι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει την ανταλλαγή δώρων, χωρίς να αποκλείεται να βάλουν φόρο επί των πωλήσεων την περίοδο των εορτών ή ακόμη και να τις ακυρώσουν, εάν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υπερβαίνει αυτό που συνάδει με την πλήρη απασχόληση.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως καμία από τις θεωρίες δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι μετέχουν κάθε χρόνο στο τελετουργικό της ανταλλαγής δώρων. «Γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες», τονίζει.