Οικονομία

Κίνα: Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία προφυλακτικών και η σεξουαλική απελευθέρωση

Η κυβέρνηση βοηθά επίσης, αυξάνοντας διαρκώς τις προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση σε ασθένειες όπως ο HIV/AIDS

Η April Zhang είναι φοιτήτρια 21 ετών από τη Σανγκάη, και αντικατοπτρίζει τη μετατόπιση των νεώτερων γενεών της Κίνας προς το σεξ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Η ίδια είναι βέβαιη ότι παρά το γεγονός ότι οι νεότεροι δεν ταυτίζονται στις απόψεις τους, είναι σε κάθε περίπτωση πιο ανοιχτοί ως προς τη στάση τους απέναντι στο σεξ, ενώ αντιλαμβάνονται τη διαρκώς μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Αυτή η γενιά σεξουαλικής συνειδητοποίησης είναι αυτή που προωθεί την απότομη ανάπτυξη της αγοράς προφυλακτικών της χώρας, ως βασικό κινητήριο μοχλό πίσω από μία συμφωνία με Κινέζους επενδυτές να αγοράσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο στην κατασκευή προφυλακτικών, από την Australia's Ansell Ltd.

«Είμαστε διαρκώς και πιο ανοιχτοί», δήλωσε η Ζhang, προσθέτοντας ότι οι φίλοι της επιλέγουν κυρίως εταιρείες όπως η Durex του ομίλου Reckitt Benckiser Group Plc καθώς και την κορυφαία εταιρεία της Ιαπωνίας, Okamoto.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό προϊόν, καθώς αν κάτι πάει στραβά οι συνέπειες θα είναι αρκετά επιβαρυντικές», τόνισε η φοιτήτρια στο πρακτορείο.

Στις μεγάλες πόλεις της Κίνας, τα προφυλακτικά είναι τώρα διαθέσιμα σε κοινή θέα: Στα πολυκαταστήματα σε αυτόματους πωλητές, τοποθετημένους σε κεντρικές οδούς , ενώ μάρκες όπως η Durex έχουν εκατομμύρια οπαδούς στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων.

Η Durex είναι με διαφορά το καλύτερο brand προφυλακτικού στην κινεζική ηλεκτρονική πλατφόρμα αγορών Taobao, ακολουθούμενη από την Jissbon, την Okamoto και τις τοπικές μάρκες SixSex και MingLiu, σύμφωνα με στοιχεία της Daxue Consulting.

Τα προφυλακτικά - και το σεξ - είναι θέματα που καλλιεργούνται στον λαϊκό πολιτισμό της Κίνας, παρά τους αυστηρούς κανόνες για τη γυμνότητα που σημαίνουν ότι οι διαφημίσεις προφυλακτικών της Κίνας είναι πιο περιορισμένες από ό, τι σε άλλες ασιατικές αγορές. Οι νέοι συζητούν επίσης για το θέμα στο διαδίκτυο - αν και συχνά χρησιμοποιούν γλωσσικούς κώδικες και κωδικοποιημένες εκφράσεις.

Η πορνογραφία είναι παράνομη, αλλά οι νέοι της Κίνας βρίσκουν τρόπους να την παρακολουθήσουν. Παρόλα αυτά η διαδικτυακή γλώσσα αυξάνεται γύρω από τη διαθεσιμότητά της.

Η κυβέρνηση βοηθά επίσης, αυξάνοντας διαρκώς τις προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση σε ασθένειες όπως το AIDS μέσω σχολικών βιβλίων για τη σεξουαλική εκπαίδευση και εκστρατειών ενημέρωσης στους φοιτητές. Η Peng Liyuan, η δημοφιλής Πρώτη Κυρία της Κίνας, προωθεί ενεργά την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ιό HIV/AIDS και τον τρόπο ανταπόκρισης σε αυτό.