Οικονομία

ΦΠΑ σε αναψυκτικά και χυμούς: Οι διαφορετικοί συντελεστές για κατανάλωση στο κατάστημα ή «πακέτο»

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Νέο επεισόδιο προστέθηκε στο σήριαλ με τις δυο ταχύτητες ΦΠΑ που εφαρμόζονται στην εστίαση από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τα μη αλκοολούχα ποτά, τους χυμούς και τα ροφήματα. Μετά τη βροχή ερωτημάτων που δέχθηκαν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ο διοικητής της Αρχής Γιώργος Πιτσιλής υπέγραψε νέα εγκύκλιο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο του ΦΠΑ στην εστίαση.

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις αν ο πελάτης παραγγείλει ένα χυμό και τον καταναλώσει στο κατάστημα επιβάλλεται ΦΠΑ 24%, αν τον πάρει «πακέτο» ή ντελίβερι έχει ΦΠΑ 13%.

Ειδικότερα η διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων υπάγεται από την 1-1-2024 σε δύο διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ 24% και 13% ανάλογα με το αν προορίζονται για επιτόπια κατανάλωση, πράξη η οποία χαρακτηρίζεται ως παροχή υπηρεσίας εστιατορίου και εστίασης ή αν προορίζονται να παραδοθούν σε «πακέτο».

Οι επιτόπιες καταναλώσεις υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 24% ενώ η παράδοση σε «πακέτο» στον συντελεστή 13%. Κατ’ εξαίρεση, η διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εξακολουθεί να υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% μέχρι 30 Ιουνίου 2024, ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο». Επίσης το νερό, φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό, αεριούχο ή μη, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% είτε παραδίδεται σε «πακέτο» είτε διατίθεται για άμεση επιτόπια κατανάλωση.

Αναλυτικότερα η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα εξής: