Οικονομία

Αμοιβή έως 3.000 ευρώ για καταγγελίες μέσω της εφαρμογής «Appodixi»

Βαρύτατα πρόστιμα όταν οι ταμειακές μηχανές είναι «πειραγμένες»

Επώνυμες καταγγελίες πολιτών για παραποιημένες ταμειακές μηχανές μέσω της εφαρμογής «Appodixi», οι οποίες καταλήγουν σε έλεγχο και επιβολή προστίμου θα επιβραβεύονται με χρηματική αμοιβή από 100 έως 3.000 ευρώ.

Το μέτρο της χρηματικής επιβράβευσης δεν θα έχει αναδρομική ισχύ αλλά θα εφαρμοστεί από τη δημοσίευση του νόμου στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν βοηθήσει το φοροελεγκτικό μηχανισμό μέσω των καταγγελιών στην αποκάλυψη περιπτώσεων φοροδιαφυγής δεν θα κερδίζουν καμία χρηματική επιβράβευση αφού το μέτρο θα ενεργοποιηθεί με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ΑΑΔΕ εντόπισε μετά από καταγγελία καταναλωτή στην εφαρμογή Appodixi, σούπερ μάρκετ στη Σπάρτη με διπλές ταμειακές. Από τις δύο ταμειακές, διαβίβαζε τις αποδείξεις στην εφορία, από τις άλλες δύο όχι και κάπως έτσι έκρυψε 116.200 αποδείξεις, συνολικής αξίας 852 .000 ευρώ συν ΦΠΑ 127.000 ευρώ. Ο καταναλωτής ο οποίος συνέβαλε στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής, θα δικαιούνταν έως 3.000 ευρώ αν η διάταξη οικονομικής επιβράβευσης η οποία ψηφίζεται μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο την Πέμπτη, είχε αναδρομική ισχύ.

Τι προβλέπει η διάταξη

Η διάταξη του νομοσχεδίου για τη χρηματική επιβράβευση των φορολογούμενων που καταγγέλλουν κρούσματα φοροδιαφυγής ορίζει τα εξής:

Επισημαίνεται ότι η ΑΑΔΕ προχώρησε σε νέα έκδοση της εφαρμογής appodixi η οποία θα αναγνωρίζει το QRCode των ΦΗΜ που έχουν αναβαθμιστεί περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης του παραστατικού

Πρόστιμα έως 100.000 ευρώ για «πειραγμένες» ταμειακές

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την επιβολή προστίμων έως 100.000 ευρώ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι μετά από έλεγχο εντοπιστούν να χρησιμοποιούν «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Ειδικότερα για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ), κατά οποιονδήποτε τρόπο επιβάλλονται πρόστιμα ανά ελεγχόμενο έτος ως εξής: