Οικονομία

Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης – Έως τον Οκτώβριο το Market Pass, ξεκινά το Youth Pass

Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο

Στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνται αυτή την ώρα οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και του οικονομικού επιτελείου για το οικονομικό νομοσχέδιο που θα δοθεί σε διαβούλευση και αναμένεται περιλαμβάνει μέτρα για το Market Pass, το Youth Pass, τους μισθούς του Δημοσίου και τον ΕΝΦΙΑ.

«Θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο για την στήριξη του εισοδήματος, που είναι οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Χωρίς να υπερβαίνουμε τις αντοχές της οικονομίας, χωρίς να γινόμαστε Άγιοι Βασίληδες, κάνουμε πράξη το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος» τόνισε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης σχετικά με την παράταση του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο, επανέλαβε ότι τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει όριο για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω ενώ παραμένει το όριο για τους φιλοξενούμενους. Οι αιτήσεις πάνω στις οποίες θα εξεταστεί η παράταση του Market Pass θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν δηλαδή εισοδήματα του 2022.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν φοροτεχνικοί, λογιστές και πολίτες να κάνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εξεταστούν οι αιτήσει» εξήγησε ο κ .Θεοχάρης κάνοντας λόγο για ωφελούμενα 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη κατ’ εκτίμηση.

Παρουσιάζοντας τα επτά βασικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς είπε ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά. Φέτος θα έχει κόστος 350 εκατ. ευρώ. Σημαντικό είναι πως θα υπάρξε οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους.

Το πολυνομοσχέδιο με τα οικονομικά μέτρα