Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Οι κωδικοί SOS για την κύρια κατοικία των φορολογούμενων

Τι ισχύει για την ιδιοκατοίκηση και για όσους διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία

Τεκμήριο διαβίωσης αποτελεί για τον φορολογούμενο η κατοικία που διαμένει ανεξάρτητα εάν αυτή είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη. Η ιδιοκατοίκηση εμφανίζεται μόνο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα στον πίνακα 5 των τεκμηρίων και δεν δηλώνεται στο έντυπο Ε2.

Κατά τη συμπλήρωση του πίνακα 5 που αφορά τις κατοικίες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια του 2022 αλλάξαν κατοικία ή αν πούλησαν την κατοικία στην οποία μέχρι πέρυσι ιδιοκατοικούσαν.

Προσυμπληρωμένα στοιχεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάιο 2022, προσυμπληρώνονται, χωρίς δυνατότητα μεταβολής από το φορολογούμενο, τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ή/και της δευτερεύουσας κατοικίας που αποτελεί μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό, όπως επικαιροποιήθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του power pass. Για τους υπόλοιπους μήνες του έτους, εάν υπάρχει μεταβολή της κύριας ή/και της δευτερεύουσας κατοικίας, συμπληρώνεται αντιστοίχως ο σχετικός πίνακας από το φορολογούμενο, όπως συμπληρώνεται για το σύνολο του έτους και από τους λοιπούς φορολογούμενους που δεν επικαιροποίησαν τα στοιχεία της κύριας ή/και της δευτερεύουσας κατοικίας τους κατά την υποβολή της αίτησης για το power pass.

Οι κωδικοί SOS

Πιο συγκεκριμένα στον πίνακα 5 του Ε1 της φορολογικής δήλωσης συμπληρώνονται οι εξής κωδικοί:

Επισημαίνεται ότι η διαφορετική διεύθυνση των βοηθητικών χώρων αναγράφεται στο ίδιο πεδίο με τη διεύθυνση κατοικίας.

Σε περίπτωση δεκαδικών ισχύουν όσα αναφέρονται στους προηγούμενους κωδικούς 211-218-225 (κύριοι χώροι). Διευκρινίζεται ότι στους κωδικούς αυτούς δεν συμπληρώνεται η επιφάνεια του χώρου στάθμευσης σε πυλωτή. Επισημαίνεται τέλος ότι σε περίπτωση μονοκατοικίας λαμβάνεται αθροιστικά με την επιφάνεια των χώρων του γκαράζ και των αποθηκών και η τυχόν επιφάνεια των άλλων βοηθητικών χώρων π.χ. του λεβητοστασίου και του κλιμακοστασίου.

Προσοχή: Κενές και ημιτελείς κατοικίες δεν συμπληρώνονται στον Πίνακα 5 του εντύπου Ε1 αλλά στο έντυπο Ε2.