Οικονομία

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Σε πιλοτική λειτουργία ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου – Πώς λειτουργεί

Στον υπολογιστή του συμβολαιογράφου όλα τα δικαιολογητικά και τα έγγραφα

Λιγότερη γραφειοκρατία και εξπρές διαδικασίες στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνει ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» που τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία χθες Πέμπτη (9/3). Με τη νέα πλατφόρμα e-Μεταβίβαση η οποία θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την 1η Νοεμβρίου 2023 οι φορολογούμενοι γλιτώνουν από τις επισκέψεις σε εφορίες, δήμους, κτηματολογικά γραφεία για τη συγκέντρωση των δεκάδων δικαιολογητικών και εγγράφων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση ακινήτου.

Ο συμβολαιογράφος τον οποίο εξουσιοδοτούν ο αγοραστής και ο πωλητής του ακινήτου αναλαμβάνει να συγκεντρώσει ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά μέσω της πλατφόρμας e-Μεταβίβαση η οποία «τρέχει» στη ψηφιακή πύλη του δημοσίου gov.gr.

Το νέο σύστημα αφορά αποκλειστικά συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο.

Τον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτρονικού φακέλου περιγράφει απόφαση που υπογράφουν οι Θεόδωρος Σκυλακάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Κώστας Χατζηδάκης, Κώστας Σκρέκας, Νικόλαος Ταγαράς, Θεόδωρος Λιβάνιος, Κυριάκος Πιερρακάκης και Γιώργος Πιτσιλής.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση:

Τα ανωτέρω στ, ζ, η, θ, ι αντλούνται υποχρεωτικά από την πλατφόρμα μέσω διαλειτουργικότητας με το πληροφοριακό σύστημα «Ταυτότητα Κτιρίου» του Τ.Ε.Ε. βάσει του Κ.Α.Ε.Κ. του ακινήτου.

Εφόσον το τοπογραφικό διάγραμμα έχει αναρτηθεί στην εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής διαγραμμάτων, μπορεί να αντληθεί μέσω διαλειτουργικότητας από τη βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου, με την καταχώριση του Κωδικού Ηλεκτρονικού Διαγράμματος (Κ.Η.Δ.).

Ενιαίο Πιστοποιητικό