Οικονομία

Power Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα – Πώς θα πάρετε τα 600 ευρώ

Για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδόθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως τις 31 Μαΐου του 2022

Σε λειτουργία τίθεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή των αιτήσεων από τα νοικοκυριά για λάβουν την αποζημίωση των 18 – 600 ευρώ για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδόθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως τις 31 Μαΐου του 2022.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται τμηματικά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Οι πρώτοι που παίρνουν σειρά είναι οι δικαιούχοι των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 0 και 1.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου 2022 και τα χρήματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Οι δικαιούχοι για να «κλειδώσουν» το επίδομα θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το νόμο και να κάνουν τα σωστά βήματα στην πλατφόρμα.

Ειδικότερα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Τα βήματα

Ειδικότερα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι είναι τα εξής:

Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022.

Σε περίπτωση που ο γονέας ή κηδεμόνας δηλώνει στον Πίνακα 6 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 άνω της μίας κατοικίας με αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό, δύναται να ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία για την δεύτερη ή και τρίτη κατοικία που είναι συμπληρωμένες στον Πίνακα 6. Μπορούν να δηλωθούν από τον γονέα ή κηδεμόνα έως τρεις περιπτώσεις σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία.

Μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων κύριας κατοικίας η και μισθωμένης κατοικίας παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. Επιπλέον, ο αιτών θα πρέπει να συναινέσει για την μεταβίβαση των αναγκαίων στοιχείων λογαριασμών Ηλεκτρικής Ενέργειας από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΚτΠ Μ.Α.Ε., για την επεξεργασία και υπολογισμό της επιδότησης. Τέλος ο αιτών οριστικοποιεί την αίτηση για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.