Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αυστηρός έλεγχος σε όσους έλαβαν κρατικές ενισχύσεις

Στο στόχαστρο όσοι έχουν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις και έχουν «πειράξει» τους τζίρους τους

Επιχειρήσεις που εμφάνισαν μεγάλη μείωση τζίρου ή έχουν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις και έλαβαν την κρατική ενίσχυση των επιστρεπτέων προκαταβολών βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ τρέχει ελέγχους και διασταυρώσεις με στόχο τον εντοπισμό υποθέσεων καταστρατήγησης των όρων και προϋποθέσεων εκταμίευσης των κρατικών ενισχύσεων. Ο ελεγκτικός μηχανισμός εστιάζεται στα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ίδιες οι επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport και στα αντίστοιχα στοιχεία που αναγράφονται στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Οι έλεγχοι θα αφορούν θα επικεντρωθούν στα εξής «κόλπα»:

Παράλληλα, κλιμάκια του ΣΕΠΕ ελέγχουν επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες ροές μισθωτής απασχόλησης, οι οποίες εγείρουν υπόνοιες καταστρατήγησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Παράλληλα με τους φυσικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ, πραγματοποιούνται και ψηφιακοί έλεγχοι των στοιχείων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για να εντοπιστούν και άλλες πρακτικές που ενδεχομένως υποκρύπτουν καταχρηστική συμπεριφορά, όπως π.χ. η πρόσληψη ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις εν μέσω lockdown.