Οικονομία

Στην Κομισιόν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ

Έως το τέλος Αυγούστου οι προκαταβολές των 3,9 δις. ευρώ

Σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης καταθέτει στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δις. ευρώ. Στη λίστα που θα πάρουν οι Βρυξέλλες περιλαμβάνονται περισσότερα από 170 έργα και μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να περάσουν από το μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών της Κομισιόν πριν δοθεί η οριστική έγκριση.

Φέτος η Ελλάδα αναμένει προκαταβολές 3,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και εφόσον πληροί τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων και των μεταρρυθμίσεων η ελληνική οικονομία θα λαμβάνει κονδύλια και δάνεια 5,31 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία. Οι επενδύσεις θα πρέπει να ικανοποιούν ένα τουλάχιστον από τα εξής πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή ανάπτυξη, εξωστρέφεια, καινοτομία, μεγέθυνση μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.

Από το πακέτο των έργων εκτός έμειναν οι οδικοί άξονες με εξαίρεση τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και τον Ε65 ( αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας) για τον οποίο στις 18 Ιανουαρίου 2021 Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ως συμβατή με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς τη χρηματοδότηση του Αναδόχου για την κατασκευή του Βορείου Τμήματος (Τρίκαλα – Εγνατία) μήκους 70,5 χιλιομέτρων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 442 εκ. ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του θα είναι τρία χρόνια.

Το σχέδιο αναπτύσσεται σε 4 άξονες οι οποίοι έχουν εξής:

1. Αξονας 1 – πράσινη μετάβαση (6 δισ. ευρώ).

Εξοικονομώ κατ’ οίκον (1,081 δισ. ευρώ) Περιλαμβάνει αντικατάσταση κουφωμάτων και διπλά τζάμια, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας, έξυπνα συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης, φωτοβολταϊκά στις στέγες κ.τ.λ. Αλλα 450 εκατ. προβλέπονται για τη δράση «Εξοικονομώ Επιχειρώντας», για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 200 εκατ. για την αντίστοιχη δράση στο Δημόσιο.

2. Αξονας 2 – ψηφιακή μετάβαση (2,1 δισ. ευρώ).

3. Αξονας 3 – απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή (5,2 δισ. ευρώ).

4. Αξονας 4 – ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας (4,8 δισ.).