Οικονομία

Τι ισχύει με τις φοροαπαλλαγές σε προσωπικά είδη για μεταφορά μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα

Τι ισχύει για όσους φοιτούν στο εξωτερικό

Με απαλλαγές από δασμούς και φόρους, όπως ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης μπορούν να μεταφέρουν τα προσωπικά τους είδη (οικοσκευή, αυτοκίνητο κλπ) τα φυσικά πρόσωπα που είχαν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό και αποφασίζουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα. Αρμόδιες Αρχές για τη χορήγηση της απαλλαγής από δασμό και φόρους των προσωπικών ειδών που εισάγονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προαναφερθείσες διατάξεις της κείμενης τελωνειακής νομοθεσίας είναι οι Τελωνειακές Αρχές τελωνισμού των προσωπικών ειδών.

Η ΑΑΔΕ δημοσίευσε αναλυτικό οδηγό  για τις Απαλλαγές Τελωνειακού Χαρακτήρα κατά τη Μεταφορά Συνήθους Κατοικίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα:

-  Από 1 μέχρι 2 έτη καταβάλλεται το 50%.

- Από 2 μέχρι 3 έτη καταβάλλεται το 40%.

- Από 3 μέχρι 4 έτη καταβάλλεται το 30%.

-  Από 4 μέχρι 5 έτη καταβάλλεται το 20%.

- Από 5 έτη και άνω χωρίς καταβολή.

Αγορά νέου ΙΧ

Τα πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους από τις ηπείρους Αμερική, Αφρική, Αυστραλία, καθώς επίσης και από τα κράτη Ιράκ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ, ΗΑΕ, ανεξάρτητα από το εάν είχαν στη κυριότητά τους και χρησιμοποίησαν στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας τους ΙΧΕ αυτοκίνητο, μπορούν να αγοράσουν καινούργιο ΙΧΕ αυτοκίνητο ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο με απαλλαγή ογδόντα τοις εκατό (80%) από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης με κυλινδρισμό έως και 2.000 κυβικά εκατοστά (κ.εκ.), ενώ για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε.κ η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης περιορίζεται σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

Πρόσωπα που φοιτούν ή αποκτούν ειδικότητα στην αλλοδαπή

Η φοίτηση σε Πανεπιστήμιο ή άλλη Σχολή της αλλοδαπής δεν συνεπάγεται τη μεταφορά συνήθους κατοικίας. Συνεπώς δεν υπάγονται στις απαλλακτικές διατάξεις της Απόφασης οι Έλληνες υπήκοοι με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα, που αναχωρούν από την Ελλάδα για σπουδές στο εξωτερικό, έστω και αν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους εργάζονται. Ωστόσο, στην περίπτωση όπου οι ως άνω φοιτητές μετά τη λήξη των σπουδών τους, παραμένουν και εργάζονται αποδεδειγμένα στο εξωτερικό για πάνω από δύο συνεχή χρόνια, θεμελιώνουν δικαίωμα μεταφοράς συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα.