Οικονομία

ΣΕΒ: Οι 7 στις 10 επιχειρήσεις θα διατηρήσουν το προσωπικό τους

Η πανδημία γονατίζει την αγορά

Το 60 % των επιχειρήσεων θεωρεί πιο σοβαρές τις επιπτώσεις της πανδημίας από εκείνες της περιόδου της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, σχεδόν μία στις δύο (45,7%) των επιχειρήσεων προσδοκά πως οι επιπτώσεις θα έχουν σχετικά σύντομη διάρκεια (ως το τέλος του 2021).

Αυτά προκύπτουν από την (τέταρτη κατά σειρά) έρευνα της MRB για τον ΣΕΒ «Σφυγμός του Επιχειρείν» 2020. Στα βασικά συμπεράσματα περιλαμβάνονται ακόμη τα εξής:

Οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία από την κρίση της πανδημίας πρέπει να αποτελέσουν η εξασφάλιση της ρευστότητας σε ανταγωνιστικούς όρους (44,9%), καθώς και η διασφάλιση με κάθε μέσο της βιωσιμότητας εκείνων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας (36,1%).

Επισημαίνεται ιδίως ότι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών έκτακτων ευρωπαϊκών πόρων από τους οποίους θα διοχετευθούν, υπό αυστηρούς και χρονικά πιεσμένους όρους, 32 δισ. ευρώ περίπου στην ελληνική οικονομία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία χρηματοδότησης που δεν πρέπει να χαθεί.