Οικονομία

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση οφειλών στην Εφορία

Ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής

Στις 24 δόσεις της Εφορίας θα μπορούν να υπαχθούν οι οφειλέτες, οι οποίοι το επόμενο διάστημα και μέχρι να ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση, εντάξουν τις οφειλές τους στις 12 δόσεις. Τη δυνατότητα αυτή θα δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προυποθέσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη στις 24 δόσεις αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, αλλά οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εντάξουν τις οφειλές τους στην ισχύουσα ρύθμιση των 12 δόσεων για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της Εφορίας και να μεταταγούν στο νέο καθεστώς των 24 δόσεων αμέσως μετά την ενεργοποίησή του.

Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξετάζονται εισηγήσεις σχετικά με τη μετάταξη στο νέο καθεστώς των 24 δόσεων και των οφειλών που είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων στο παρελθόν, πριν την ψήφιση του νέου νόμου. Δηλαδή να μπορούν να υπαχθούν στις 24 δόσεις τα υπόλοιπα οφειλών που είχαν τακτοποιηθει στο παρελθόν με τις 12 δόσεις.

Ολα αυτά θα διευκρινίζονται στη υπουργική απόφαση που βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται να εκδοθεί πριν την έναρξη λειτουργίας της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ένταξης οφειλών στη ρύθμιση των 24 δόσεων.

Αναλυτικότερα, στην νέα πάγια ρύθμιση με βάση το νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή μπορούν να υπαχθούν:

Ακόμη προβλέπονται οι ακόλουθοι όροι και προϋποθέσεις:

  1.    Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματός τους (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.
  2. Το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο. Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής.
  3. Για εισόδημα:

α. δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς

β.καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός

γ.δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους

γ. δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά

δ. έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.