Οικονομία

Αμετάβλητος ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Αμετάβλητος παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο εφέτος σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, από μείωση κατά 0,3% τον Ιούνιο 2019 και έναντι αύξησης 0,9% τον Ιούλιο 2018.

Όπως κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ, οι κυριότερες ανατιμήσεις σε ετήσια βάση αφορούν στα φαρμακευτικά προϊόντα και στις τηλεφωνικές υπηρεσίες. Ενώ μεταξύ Ιουλίου και Ιουνίου, ξεχωρίζει η (εποχική) μείωση κατά 25,4% στις τιμές σε ένδυση- υπόδηση λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων και οι ανατιμήσεις κατά 1,6% στην Υγεία, λόγω κυρίως των φαρμακευτικών προϊόντων και κατά 1,5% στις Μεταφορές λόγω κυρίως της βενζίνης.

Ειδικότερα, η μηδενική μεταβολή του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο προέκυψε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

Σε μηνιαία σύγκριση (Ιούλιος προς Ιούνιο), ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 1,5%, έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση πέρυσι.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός σημείωσε τον Ιούλιο εφέτος αύξηση 0,4%, από αύξηση 0,2% τον Ιούνιο 2019 και έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε τον Ιούλιο 2018. Σε μηνιαία σύγκριση, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε εφέτος μείωση 1,2% έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.