Οικονομία

5ετες ομόλογο: Με επιτόκιο 3,7% το πρώτο crash test της Ελλάδας στις αγορές

Το ακριβές ύψος του επιτοκίου θα ανακοινωθεί μόλις κλείσει το βιβλίο προσφορών

Eπιτόκιο το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα κυμαίνεται μεταξύ 3,6% και 3,7% θα καταβάλλει η Ελλάδα για την νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Η σχετική διαδικασία έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου ξεκίνησε σήμερα με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών από τις πέντε ξένες τράπεζες που έχουν αναλάβει το σχετικό έργο και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα. Με το κλείσιμο του βιβλίου των προσφορών θα ανακοινωθεί το ακριβές ύψος του επιτοκίου καθώς και το ποσό που θ΄ αντλήσει το Δημόσιο από την αγορά.

Πάντως με απόδοση που κυμαίνεται στο 3,7% με 3,8% διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά τα 5ετή ομόλογα της Βραζιλίας, Μεξικού και Αργεντινής. Όσον αφορά στην ευρωζώνη η Ιταλία για τα 5ετη ομόλογα της πληρώνει επιτόκιο 1,57%, η Πορτογαλία 0,46% και η Ισπανία 0,2%.

Με αυτά τα δεδομένα το βασικό ζητούμενο είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος προσέλκυσης βραχυχρόνιων παικτών, οι οποίοι θα κινηθούν στη λογική των γρήγορων αποδόσεων πουλώντας τις επόμενες ημέρες τους νέους τίτλους και επαναλαμβάνοντας έτσι το σκηνικό της περυσινής έκδοσης επταετών ομολόγων.

Από τον νέο τίτλο, το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών σήμερα αλλά κυρίως το κλείσιμό του θα  κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος της εξόδου της Ελλάδα στις αγορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και «από καλές εταιρείες» για το νέο πενταετές ομολόγο αλλά μένει να φανεί στη πράξη.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η λήξη του νέου ομολόγου είναι ο Απρίλιος του 2024, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέκδοσης του νέου πενταετούς τον ερχόμενο Απρίλη όταν λήγει και το λεγόμενο ομόλογο Σαμαρά. Ο συγκεκριμένος τίτλος είχε εκδοθεί το 2014, με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%.

Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2019, προβλέπει την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές έως και 7 δισ. ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες του 2018, ο ΟΔΔΗΧ είχε ανακοινώσει τρία εναλλακτικά σενάρια για το δανεισμό του δημοσίου το 2019 αντλώντας από τις αγορές κεφάλαια από 3 έως και 7 δισ. ευρώ με αντιστρόφως ανάλογη χρήση κεφαλαίων από το μαξιλάρι ασφαλείας από 1,1 έως και 5 δισ. ευρώ.

Το 2019 ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Οι λήξεις ομολόγων ανέρχονται σε 11 δις ευρώ ενώ θα πρέπει να καλυφθούν και 5,6 δισ. ευρώ δαπάνες τόκων. Από το άθροισμα των 16,6 δισ. ευρώ, κεφάλαια 7,4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίζοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε 9,2 δισ. ευρώ