Οικονομία

Οι αβεβαιότητες στην πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ποιοί παράγοντες μπορούν να εκτροχιάσουν την δημοσιονομική πολιτική σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, με την ανάπτυξη να έχει επανέλθει, την απασχόληση και τις αμοιβές εργασίας να αυξάνονται» όπως είπε ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της τελευταίας έκθεσης του Γραφείου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας ότι «παράλληλα η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού δείχνει, ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το εννεάμηνο είναι βελτιωμένο κατά 1,1 δισ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, υπάρχουν κάποιες όχι τόσο θετικές εξελίξεις, όπως ο χαμηλός πληθωρισμός, αλλά και η αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που απαιτούν προσοχή, όπως και μια σειρά από αβεβαιότητες στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι αβεβαιότητες αυτές σχετίζονται με τα ακόλουθα:

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, ο κ. Κουτεντάκης σημείωσε ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης βρίσκεται στα επίπεδα του 2% και αυτό αποτελεί αποκατάσταση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο αναφερόμενος στον χαμηλό πληθωρισμό επισήμανε ότι αυτός δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται πολύ κάτω από τις πραγματικές της δυνατότητες. Παράλληλα και η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δημιουργεί κινδύνους στον βαθμό που δεν αυξηθούν οι εξαγωγές, ενώ θα συνεχίζεται, όπως προβλέπεται, η ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Κουτεντάκης παρέθεσε στοιχεία του ΟΟΣΑ για την φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αποστασιοποιούμενος από όσα λέγονται για υπερφορολόγηση στη χώρα μας. Από αυτά προκύπτει, ότι:

Τέλος σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις προστασίας προς όσους χρωστούν στο Δημόσιο, είπε ότι θα πρέπει να είναι στοχευμένες και ότι «δεν θα πρέπει παρέχεται προστασία αδιάκριτα σε όποιον χρωστάει» και «να δίνεται η εντύπωση, ότι η καταβολή των φόρων είναι προαιρετική».