Οικονομία

Τα κριτήρια – μαχαίρια που κάνουν χιλιάδες πολίτες να χάνουν το κοινωνικό μέρισμα

Ποιοι μένουν εκτός φέτος

Χιλιάδες Ελλήνων πολιτών, από οικονομικά αδύναμες ομάδες, χάνουν το φετινό κοινωνικό μέρισμα των 300 – 1.400 ευρώ, καθώς τα περιουσιακά κριτήρια που έχουν τεθεί για τους δικαιούχους αποκλείουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Όπως και την περασμένη χρονιά, τα κριτήρια αποκλείουν από τη διανομή κοινωνικού μερίσματος όσους εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας διότι έχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ.ε., με βάση την τελευταία τους φορολογική δήλωση. Έτσι, ακόμη και αν σήμερα δεν κατέχουν πια το συγκεκριμένο όχημα, δεν εμπίπτουν στα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα.

Εκτός κοινωνικού μερίσματος κινδυνεύουν να μείνουν και πολλοί πολύτεκνοι. Σύμφωνα με τα κριτήρια, το όριο καταθέσεων ορίζεται στις 9.000 ευρώ κατ’ άτομο, με προσαύξηση 50% για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και 25% για κάθε ανήλικο μέλος.

Το περιουσιακό κριτήριο ορίζεται τις 120.000 ευρώ, προσαυξανόμενες μόνο κατά 12,5% για κάθε επιπλέον μέλος και μέχρι τις 180.000 ευρώ, δηλαδή μέχρι τρία ανήλικα τέκνα.

Επιπλέον, πολίτες με τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο από όσο έχει δηλωθεί στη φορολογική δήλωση αποκλείονται αυτόματα από τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος.

Μια ακόμη κατηγορία που αποκλείεται από το κοινωνικό μέρισμα είναι οι φιλοξενούμενοι, που δεν μπορούν καν να υποβάλλουν αίτηση λήψης του κοινωνικού μερίσματος αν έχουν δηλώσει «φιλοξενούμενοι» στην φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2017 (κατατέθηκαν το 2018), ακόμη και αν πλέον διαμένουν αλλού.

Ποιοι μπαίνουν στη λίστα για το κοινωνικό μέρισμα

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος

Εισοδηματικά κριτήρια

Περιουσιακά κριτήρια

Ποιοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα χωρίς αίτηση

Δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν αίτηση όσοι είναι άνω των 70 και λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ. Εφόσον πληρούν τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν, το κοινωνικό μέρισμα θα τους καταβληθεί αυτόματα στο λογαριασμό στον οποίο λαμβάνουν  τη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.