Οικονομία

Πότε ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού μπορεί να έχει ανοιχτά φορολογικά βιβλία στην Ελλάδα

Τι ισχύει για την φορολόγηση του εισοδήματος τους

Ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού έχει τη δυνατότητα να αναλάβει και να εκτελέσει συγκεκριμένο έργο στην Ελλάδα και να διατηρεί ανοιχτά βιβλία στην εφορία.

Η απάντηση αυτή έρχεται από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία με πρόσφατη απόφασή της (Δ.Ε.Δ. 10/19.10.2018) έκρινε πως είναι δυνατή η μεταφορά φορολογικής κατοικίας φυσικού προσώπου από την Ελλάδα, εφόσον αποδεικνύει ότι το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων είναι στη χώρα της αλλοδαπής, ακόμη και όταν διατηρεί βιβλία και στοιχεία στην Ελλάδα για την εκτέλεση έργου που του έχει ανατεθεί με συγκεκριμένο και περιορισμένο αριθμό ημερών υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας στην Ελλάδα, με ορισμένη διάρκεια σύμβασης και με χαμηλά οικονομικά οφέλη.

Σημειώνεται πως ο κάτοικος Ελλάδας βάσει του Ν. 4172/2013 υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος. Αντίθετα, ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει μόνο στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.

Ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού δεν φορολογείται στην Ελλάδα για το εισόδημα που αποκτά στο εξωτερικό, δηλαδή για το παγκόσμιο εισόδημα του ενώ δεν εφαρμόζονται τα τεκμήρια για αυτοκίνητα, κατοικίες κλπ, οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. δαπάνη αγοράς ακινήτου, αυτοκινήτου, σκάφους, απόσβεση δανείων, κ.λπ.) εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα. Στην περίπτωση όμως που ο κάτοικος εξωτερικού αποκτά πραγματικό εισόδημα (ανεξαρτήτως κατηγορίας εισοδήματος) στην Ελλάδα, πιάνεται στην παγίδα των τεκμηρίων.