Οικονομία

Άνοιξε πιλοτικά η νέα πλατφόρμα για τα έργα του ΕΣΠΑ

Η νέα πλατφόρμα παρέχει αναλυτική πληροφόρηση για την πορεία υλοποίησης των έργων

Τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία ο νέος επίσημος διαδικτυακός τόπος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τα έργα του ΕΣΠΑ που αφορούν την περίοδο 2014-2020. Η νέα πλατφόρμα παρέχει αναλυτική πληροφόρηση για την πορεία υλοποίησης των έργων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) και του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020). Να σημειωθεί πως το επόμενο ΕΣΠΑ θα έχει αυξημένους πόρους, κατά τουλάχιστον 8%.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, υπογράφει πρόσκληση προς τους φορείς του δημοσίου προκειμένου να υποβάλουν προτάσεις για την προετοιμασία και ωρίμανση έργων για υλοποίηση/συγχρηματοδότηση στην προγραμματική περίοδο 2021-2027. «Η Ελλάδα παραμένει τα τελευταία τρία χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης, όσον αφορά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ενώ η επόμενη πρόκληση είναι η διαπραγμάτευση του νέου πλαισίου και η διαμόρφωση των στόχων για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μέλημά μας είναι να ενισχύσει τους τομείς που καταγράφουν αναπτυξιακή δυναμική αλλά και να αποκαταστήσει τις αδικίες που αποτυπώνονται και στο τρέχον πλαίσιο καθώς σχεδιάστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απώλειες στο ΑΕΠ της χώρας. Ήδη έχουμε "κλειδώσει" στις διαπραγματεύσεις μας ότι το επόμενο ΕΣΠΑ θα έχει αυξημένους πόρους, τουλάχιστον κατά 8% και συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με την Κομισιόν» δήλωσε ο κ. Γιαννακίδης.

Όπως υπενθυμίζεται στη σχετική επιστολή προς τους φορείς του δημοσίου, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, τόσο σε επίπεδο προϋπολογισμού, όσο και σε επίπεδο κανονιστικού πλαισίου έχουν κατατεθεί για διαβούλευση από τα κράτη μέλη ήδη από τον Μάιο 2017 και συνεχίζουν να εμπλουτίζονται. Οι φορείς καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους, μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2018.

Στη σχετική επιστολή σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποφάσισε να υποστηρίξει με επιπλέον εθνικούς πόρους την ωρίμανση σκόπιμων και επιλέξιμων έργων υποδομής στην κατεύθυνση εκπλήρωσης βασικών αναπτυξιακών στόχων σε επίπεδα χώρας, τομέων, περιφερειών και δήμων.

Οι κυριότερες κατηγορίες

Οι κυριότερες κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών υποδομής με βάση τους κανονισμούς, σε γενικές γραμμές, είναι:

Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ δεν θα είναι επιλέξιμες οι επενδύσεις: