Οικονομία

«Κοιτάσματα αξίας 18 δισ. ευρώ στη βόρεια Ελλάδα»

Την αξιοποιήση τους ζητά ο καθηγητής Μεταλλουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Για ώριμα κοιτάσματα χρυσού, ψευδαργύρου και μολύβδου αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ έκανε λόγο ο καθηγητής Μεταλλουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Πασπαλιάρης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιολογηθεί η διεθνής αγορά, στην οποία υπάρχει σήμερα τεράστια αύξηση της ζήτησης για πολλά μέταλλα από την Κίνα.

«Ο μεταλλευτικός κλάδος διαχρονικά – ιδιαίτερα στα πρόσφατα χρόνια της κρίσης – αποτελεί σταθερό εργοδότη, οδηγό επενδύσεων και εξαγωγών συνεισφέροντας σημαντικά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) και στην ανάπτυξη ξεπερνώντας την εθνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης ,ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Αθανάσιος Κεφάλας στην συζήτηση στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «οι ορυκτές ύλες ως βασικός μοχλός Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία».

Παραθέτοντας κάποια ενδεικτικά στοιχεία και μεγέθη σχετικά με τη θέση του μεταλλευτικού κλάδου στην εθνική οικονομία σήμερα ο κ Κεφάλας τόνισε :

Συγκεκριμένα προς τις ΗΠΑ – την τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ – οι εξαγωγές ανέρχονται σε 180 εκατ. ευρώ και αποτελούνται από βιομηχανικά ορυκτά (22%), μη σιδηρούχα μεταλλεύματα όπως αργίλιο και αλουμίνα (10%) και αλουμίνιο 4%.
Συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη: συνεισφορά κατά 30% στην προστιθέμενη αξία στη Δυτική Μακεδονία και κατά 13% στη Στερεά Ελλάδα.