Οικονομία

Reuters: Η Ελλάδα αναβάλλει την έκδοση 10ετούς ομολόγου λόγω… Ιταλίας

Πιθανόν το φθινόπωρο η επόμενη έξοδος της χώρας μας στις αγορές, σύμφωνα με αξιωματούχους - Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Στο «συρτάρι» μπαίνει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για έκδοση 10ετούς ομολόγου το καλοκαίρι (την πρώτη εδώ και δέκα χρόνια), πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, και πιθανότατα η έκδοση θα γίνει μέσα στο φθινόπωρο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

«Εξετάσαμε την πιθανότητα μίας έκδοσης πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά μετά τις πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί, αναφερόμενος στις αναταράξεις που προκάλεσε στις αγορές η πολιτική κρίση στην Ιταλία, λόγω της οποίας η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει ανέβει τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατά μισή μονάδα περίπου, στο 4,5%.

Η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να αποπληρώσει χρέη ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η χώρα μπορεί με άνεση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2020, χάρη στο «μαξιλάρι» ρευστότητας που χτίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και επομένως δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης.

«Έχοντας ένα ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε τη μεταμνημονιακή περίοδο για την επόμενη κίνησή μας», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Επιπλέον, θα υπάρξει και μία απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους».

Εν τω μεταξύ, η ελληνική πλευρά αναμένει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος, με την επικύρωση της οποίας η χώρα μας θα λάβει 12 δισεκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να κατευθύνονται προς το «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Για να υπάρξει απόφαση αναβολής θα πρέπει να υπάρξει απόφαση έκδοσης αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αναβάλλεται η έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου

Ειδικότερα, οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι:

- Για να υπάρξει απόφαση αναβολής πρέπει να έχει υπάρξει απόφαση έκδοσης.

-Τέτοια απόφαση δεν υπήρξε ποτέ.

- Ο ΟΔΔΗΧ έχει τη γενική εντολή από την κυβέρνηση ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι να κάνει -όπως έχει ήδη κάνει- δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

- Οι εκδόσεις ομολόγων αποφασίζονται με τεχνοκρατικά κριτήρια από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου.

Η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.