Οικονομία>Αγορά εργασίας

Όροι απασχόλησης σε συμβάσεις εργασίας σε χώρες της Ε.Ε

Στις χώρες της Ε.Ε, ο εργοδότης οφείλει να δώσει τις κάτωθι πληροφορίες στους υπαλλήλους τους, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους:

Εάν οι εργαζόμενοι πρέπει να εργαστούν σε άλλη χώρα θα πρέπει επίσης να ενημερωθούν εκ των προτέρων για τα εξής:

Οι παραπάνω πληροφορίες πρέπει να δίνονται στους νέους υπαλλήλους εγγράφως το αργότερο 2 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Οι πληροφορίες μπορεί να δοθούν:

Οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερώνονται εγγράφως για κάθε τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας τους το αργότερο 1 μήνα μετά την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει να ισχύει η τροποποίηση, εκτός και αν η τροποποίηση λαμβάνει χώρα λόγω μεταβολής των νομοθετικών διατάξεων, οπότε στην περίπτωση αυτή, δεν χρειάζεται έγγραφη τροποποίηση της σύμβασης.

Εάν η εταιρεία απασχολεί πάνω από 50 εργαζόμενους, τότε ο εργοδότης έχει υποχρέωση εκ του νόμου να ενημερώσει για τα εξής:

Ο εργοδότης, πρέπει να φροντίζει ώστε η μέση εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. Οι υπάλληλοί πρέπει να αναπαύονται τουλάχιστον 11 συνεχείς ώρες ημερησίως. Επιπλέον, ανά 7 ημέρες πρέπει το προσωπικό να έχει τουλάχιστον 24 ώρες συνεχούς ανάπαυσης.

Επίσης, κάθε εργαζόμενος δικαιούται τουλάχιστον 4 εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών ετησίως. Η άδεια αυτή δεν μπορεί να αντικατασταθεί με πληρωμή, εκτός εάν η σχέση εργασίας λήξει πριν ο εργαζόμενος εξαντλήσει την ετήσια άδειά του.