Κόσμος>Κύπρος

Κασουλίδης: Τώρα ο Ερντογάν είναι πιο πρόθυμος για συμφωνία

Πώς το αποτυχημένο πραξικόπημα επηρεάζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πιθανόν να είναι πιο πρόθυμος να υποστηρίξει μία συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου και τις εκκαθαρίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει στον τουρκικό στρατό, έχοντας “απελευθερωθεί” από την παραδοσιακά σκληρή στάση των στρατιωτικών, εκτίμησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λευκωσία.

“Είμαστε στη διαδικασία της επίλυσης όλων των εσωτερικών ζητημάτων σε αυτήν την ιστορία, όμως το ζήτημα που θα οδηγήσει σε λύση ή σε αποτυχία είναι το ζήτημα της ασφάλειας”, τόνισε σύμφωνα με το Reuters ο Ιωάννης Κασουλίδης, υπογραμμίζοντας τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης υπέρ της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Κύπρο.

“Για τον (τουρκικό) στρατό το πρόβλημα επιλύθηκε το 1974, όμως η ανάλυσή μου είναι ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το εμπόδιο του στρατού δεν υπάρχει πια”, παρατήρησε.

Με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και με ελάχιστες προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, πρόσθεσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, ο Ταγίπ Ερντογάν ίσως να διεκδικήσει μία συμφωνία για το Κυπριακό ώστε να διασφαλίσει τα ευρύτερα συμφέροντα της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

“Το κίνητρο της Τουρκίας σήμερα δεν είναι η πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πιο πολύ η Συρία, η Μοσούλη και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να μεταφερθούν από το έδαφός της προς την Ευρώπη”, εκτίμησε.