Κόσμος>Ευρώπη

Μάρτιν Σούλτς: Απειλή ο Μπερλουσκόνι για την Ιταλία και την Ευρώπη

Ιδιαίτερα επικριτικός κατά του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, σε συνέντευξή του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Την ώρα που ο Καβαλιέρε ετοιμάζει την επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο, ανακοινώνοντας το Σάββατο την πρόθεση του να είναι εκ νέου υποψήφιος για την πρωθυπουργία, ο κ. Σουλτς προειδοποιεί ότι “ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποτελεί απειλή για την Ιταλία και την Ευρώπη, οι οποίες, αντιθέτως, χρειάζονται σταθερότητα”.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι πολλά από τα προβλήματα της Ιταλίας είναι αποτέλεσμα των δέκα ετών της πρωθυπουργίας Μπερλουσκόνι, ενώ την απόφασή του να ηγηθεί και πάλι της κεντροδεξιάς, την χαρακτήρισε “πολιτικό παιχνίδι, συνδεδεμένο με τα ιδιαίτερα προβλήματά του”.

Στο μεταξύ και ενώ πλέον οι κάλπες φαίνεται πως θα στηθούν μέσα στο Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για την ώρα ανησυχεί κυρίως για τις αγορές.

Στο στρατόπεδο Μπερλουσκόνι ο μεγιστάνας των ιταλικών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού τύπου είναι πιθανό να επιχειρήσει προσέγγιση με τη Λέγκα του Βορρά για τυχόν εκλογική συμμαχία.

Όσο για τον Μάριο Μόντι, σε συνομιλία του με τον διευθυντή της εφημερίδας “Corriere della Sera”, Φερούτσιο Ντε Μπόρτολι, δήλωσε ότι μετά την ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησής του “νιώθει πως είναι σαφώς πιο ελεύθερος”.

Ωστόσο, παρότι το Σάββατο έγινε γνωστό πως προτίθεται να παραιτηθεί μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, παραμένει ασαφές το εάν θα παραμείνει ενεργός στα πολιτικά δρώμενα, και τη στάση που θα αποφασίσει σχετικά με την πρόταση του Χριστιανοδημοκρατικού Κέντρου.