Κόσμος>Ευρώπη

Σόιμπλε: Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θυμίζει… Χίτλερ

Με την επεκτατική πολιτική του Χίτλερ στην Σουδητία παρομοίασε την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Ο Χίτλερ υιοθέτησε τέτοιες μεθόδους στην Σουδητία. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι από την ιστορία”, δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας σε μαθητές που επισκέφθηκαν το υπουργείο του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την “Ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η κρίση στην Κριμαία είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

Εξηγώντας στους μαθητές πώς φθάσαμε στην “κατοχή της Κριμαίας”, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως “σε κάποιο σημείο η κατάσταση κλιμακώθηκε και τότε είπε ο Πούτιν: Ούτως ή άλλως πάντα ήθελα την Κριμαία”, και επεσήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος αιτιολόγησε την πράξη του με την παρουσία εκεί του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

“Ο Πούτιν θα πρέπει να είπε στον εαυτό του, και αυτή η ευκαιρία είναι η σωστή, προκειμένου να δείξω ότι μπορώ να εγγυηθώ την τάξη, εάν χρειαστεί", σχολίασε ο Σόιμπλε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι ο πρώτος που συγκρίνει τον Πούτιν με τον Χίτλερ για τη στρατηγική που ακολουθεί στην ουκρανική κρίση, καθώς τον ίδιο παραλληλισμό είχε κάνει πριν από περίπου ένα μήνα η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για την αναφορά της αυτή.